Удостоверение за туристическа дейност №3900

СОФИЯ - музей Земята и хората, Боянската църква, Ал. Невски - 21 Септ

facebook twitter
снимки от екскурзията
  • начало: 17 сеп 2012
  • 2 нощувки
  • цена: 95.00 лв

СОФИЯ- НАШАТА СТОЛИЦА-
Музей „Земята и хората”, Боянската църква, Катедралния храм „Ал. Невски”
Екскурзия от Варна!

Предлагаме Ви едно запознанство с най- интересните и най-малко познати кътчета на София. Не че няма да видите НДК, „Витошка”, ЦУМ, статуята на София и..... но в това пътуване искаме да Ви покажем тези три неща – три страни от многоликата и разнообрана картина София.

1 ден: Тръгваме от лятно кино „Тракия”. Спираме за кафе около Антоново. На „Български извор” хапваме сръбска скара или българско кисело мляко/овче, биволско/ и сме в София. Кратка разходка из централната част с автобуса доколкото е възможно. Нощувка.

2 ден: Закуска. Музеят „Земята и хората” – един от сравнително новите музей разположен в реконструирана сграда от 19 век . Негов създател и безсменен директор е минералога М Малеев. Това е едно феерично царство на кристалите допълнено с монументалните фрески на Теофан Сокеров. Разходка из историческия център – новата археология, станцията на метрото, Художествената галерия / по-желание може да влезете за малко/ Народното събрание, Коня... Храм „Ал Невски”. Трябва да се усети , да се почувства. Свободно време – може да отдадем дължимото на магазините – най-лъскавите са по „Витошка” или да поседим в някое кафе около Народното събрание – може да видим я някой омръзнал ни депутат, я някоя любима актриса. А ако намерим билети може и на театър да отидем. Нощувка.

3 ден Закуска „В полите на Витоша сини” се намира Бояна. Отдавна не е малко селце, а суперскъп квартал с модерни новобогаташки къщи. И някак встрани от ежедневната суета, край красивия някога, полупресъхнал водопад сега стои Боянската църква. Доскоро затворена за посетители, днес тя привлича ценители от цял свят. Чудесни стенописи, красива архитектура. А от стените и гледа вълшебно красивата севастократорка Десислава и нашепва за непреходната омая, за магията на женската хубост и – кой знай – може би за една тайна любов? Дали ще се открият още факти около Василий – „Боянският майстор” или този забележителен паметник на нашето средновековие ще запази своите тайни – бъдещето ще покаже. Тръгваме си за дома, но дълго не можем да забравим изящната малка ръка под тежката плащеница, наниза маргарит над бялото чело ,онези очи...
Има, има какво да се види в София!