Еднодневни

По пътя на Св.Андрей
Маршрут: Варна - с.Йон Корвин - с.Остров - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 25 лв.


Програма

Приятели, предлагаме Ви една разходка северна Добруджа – земя непозната  за нас – българите и пълна с предания и история

 

Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 до Археологическия музей.
 Посещение на монумента на император Марк Улпий Траян в село Адамклиси  -  единствения запазен монумент от римско време в Европа.  Той е посветен на победата на императора  над даките през 102 година.


Отпътуване за манастира посветен на св. Андрей Първозвани в село Йон Корвин. През 1940 г. там е открита пещерата, където той е отседнал по време на своята проповед в областта южна Скития. По време на Втората световна война, за да се запази пещерата е била затрупана.Днес манастирския комплекс впечатлява с големината и красотата си. Ще се поклоним на мощите на св Андрей, които се пазят тук. Посещение на манастира посветен на св. апостол Филип. В криптата на манастира има мощи на много светии.
Отпътуване за манастира Дервент в село Остров. В него се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Чудотворната икона е била собственост на една румънка, която тръгвайки да се преселва в северна Добруджа спира на поклонение в манастира. Тогава иконата пожелала да остане в манастира. В манастира е имало четири големи каменни кръста. Единия е пренесен от принцеса Мария в двореца в Балчик. Другия кръст се намира в ляво от църквата в манастира и мироточи. На изток от манастира се намира третия кръст. Там има аязмо с лековита вода. Водата бликва след като св. Андрей Първозвани удря с жезъла си на това място.

          Завръщането у дома е около 18часа.