Екскурзии в страната

Белоградчишки скали - Клисурски манастир - Видин - Чипровци
Маршрут: Варна-Белоградчишки скали - Клисурски манастир - Видин - Чипровци - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
20.10.2017 г.
Цена от: 130 лв.


Програма

 Предлагаме Ви един малко по различен поглед към Северозападналия район на България. Местните пък го наричат го „Северозапазен” Защо ли? – Да видим

1 ден Отпътуване за Вършец и Чипровци Един от най- старите балнеокурорти у нас – Вършец ни посреща притихнал , с нови хотели , СПА – комплекси и спокойна атмосфера. Нощувка

 

2 ден закуска Минаваме през Берковица с фото пауза и  отиваме до Чипровци.БЕЛОГР СКАЛИ????? Казват,  че името му идва от кипър, накипрен , красив. Може да не си купим от прочутите килими, но ще видим как се тъкат, ще разгледаме центъра с монумента посветен на Чипровското възстание, ще запалим свещица в църквата от 14 век ....Отпътуване за  Видин.Свободно време за разходка из центъра на града и възможност да посетите Кръстата казарма, Турският конак, където сега се помещава градския Исторически музей, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, Еврейската Синагога, построена през 1894 г. Настаняване в хотел 2/3*. Нощувка. 

3ден 
Закуска. 08:30ч Посещение на най-известната забележителност на старопрестолния град, средновековната крепост "Баба Вида" – единствената изцяло запазена в страната /Х век/. Град Видин изгражда своя облик в продължение на две хилядолетия, поради това е сложна смесица от различни исторически епохи. Възможност да се разходите в Крайдунавския парк, една от най-красивите крайдунавски градини по поречието. 
. Отпътуване по пътя посещение на новооткритата пещера Венеца край село Орешец, общ. Димовол. Пещерата бе открита за посетители на 1 Юни мин. година и вече ѝ се носи славата на най-красивата у нас. Намира се на 6км от Белоградчик и потокът от скалния град и другата природна забележителност, пещерата Магурата, се насочва и към Орешец. Посещение на Черепишки манастир „Успение Богородично” -разположен на самия бряг на река Искър. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман. Тук е изработено и прочутото „Черепишко Четвероевангелие” с позлатен обков. В скалите над манастира е била изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на „Св. Йоан Кръстител”. В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ - ХVІІІ в. и ХІХ в., оттогава е останала и колекция от икони. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”. 
Почивки по пътя и пристигане във Варна  вечерта