Еднодневни

Търговище - Мисионис - Крумово кале - Шумен
Маршрут: Варна - Търговище - Мисионис - Крумово кале - Шумен - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
27.03.2021 г.
Цена от: 25 лв.


Програма

 

 

Програма:  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.30 ч.

Пристигане в Търговище – Ески Джумая до 1934 г. има дълга и богата  история. Особено е красива и интересна старата част на града – прекрасната сграда на Етнографския музей ,  Славейковото  училище, родната къща на знаменосеца на ботевата чета – Никола Симов – Куруто, Хаджиангеловата  къща , бялата кръстокуполна църква „Св Иван Рилски”  – своеобразен център на квартала.

Интересен  и чист е и центъра на  новия град.Свободно време за обяд.

Отпътуване за крепостта Крумово кале или Мисионис – разходка в миналото. Крепостта възниква в началото на V в като част от отбранителната византийска линия  на Стара планина. От края на VII до края на  X в тук се развива раннобългарско селище, известно днес под името Крумово кале. Според преданието, името на крепостта се свърза с победата на хан Крум през 811 г над император Никифор Геник.

Всеки ден археолозите се натъкват на предмети, които носят нови сведения за историята и значимостта на Мисионис. Десетки са откритите находки в древния град и броят им непрестанно нараства. До сега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Запазените архитектурни останки на крепостната стена, крепостната порта и прилежащите й кули, разкритите изцяло три раннохристиянски базилики от V-VIв. и църква от XII-XIVв. показват наличието на цветущ град. Облик на благополучието на античния и средновековен град дават и многобройните находки от керамика, желязо – въоръжение – стрели, части от ножове, мечове и саби.

Интересен артефакт от това време е  бронзовата статуетка на Марс с откъснати глава и крайници – знак за символичното сбогуване на някогашния ѝ собственик с езическите божества при приемане на християнството.

Значима находка са и ювелирните накити и изящно изработените стъклени чаши, датирани около IV-VIвек, когато стъклото е било лукс по нашите земи, използвано е само в богатите римски градове.

Отпътуване за Шумен и посещение (при хубаво време)на паметника 1300 г. България открит на 28 ноември 1981 г.

Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. В горната част на паметника се образува светлинен кръст –символ на приетото християнство през IX век.

Златният век на България при управлението на Симеон Велики (893 г. – 927 г.) е представен с 11 фигури. Фигурата на владетеля е заобиколена от книжовници, боляри и воини.

На върха на мемориала е поставен гранитен лъв, тежащ 1000 тона.

Чрез три отделни шрифта е показано развитието на българската държава – първо е рунното писмо – с черти и резки, използвани от прабългари и славяни, следва глаголицата на братята Кирил и Методий и накрая кирилицата – писмеността на целия славянски свят.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 18.00 ч.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на Търговище;
  • Посещение на Крумово кале-Мисионис;
  • Посещение на Паметника-1300 г.България;
  • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

 

Офертата не включва:

  • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв.;
  • Разходи от личен характер;

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.