Еднодневни

ЕДИН ПРОХЛАДЕН ДЕН В ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР, ПЕЩЕРАТА БАЧО КИРО И НЕВЕРОЯТНИЯ СПЕКТАКЪЛ „ЗВУК И СВЕТЛИНА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Маршрут: Варна - Дряново - Велико Търново "Звук и светлина " - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 35 лв.


Програма
Програма: Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 09.30 ч.,

Около 13.30 ч. пристигане в Дряновски манастир – разположен на около 5км от Дряново, сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Издигнат от цар Калоян, манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от османските нашественици, крепост и убежище на българските будители и революционери – отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880г, а през 1897г на мястото на построената през 1861г църква “Успение Богородично” е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници. Строителите оставили неизмазани следите от османските куршуми – да се знае и помни.

Свободно време за разглеждане на манастира и обяд.

Кратък преход до пещерата Бачо Киро. Тя представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600м.

Пещера „Бачо Киро” е един от диамантите в пещерната огърлица на България – заради удивителните карстови образувания, заради това, че е първата в страната благоустроена за посещения от туристи и защото тук са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс (разумни хора) в Европа.

Пещерата се е образувала във варовиковия скален венец Боруна между каньоните на река Дряновска и нейния приток река Андъка. Някога местността е била дъно на море, като и днес в пещерата могат да се видят вкаменелости от раци и др. Образуването на пещерата е тясно свързано с водите на река Дряновска – в началото на кватернера, преди около 1.8 млн години, те започнали да нахлуват в пукнатините на скалата и постепенно оформили пещерата. Изящната работа след това се извършва под влиянието на карс­товите води, просмукани във варовиците, лежащи над пещерните галерии и зали. Неуморните капки карстова вода, обогатени с варовито вещество, в продълже­ние на стотици хиляди години постепенно са изваяли красивите форми – сталактити, сталагмити, сталактони.

За посетители е оформена благоустроена част от 700м. Отстои на 300м от Дряновския манастир, в отвесна варовикова скала. Посещението е 20 минути(късия маршрут) и 60 минути (дългия маршрут) с планински водач. Разходката започва от Преддверието, за да стигне до красивата Бална зала. Не забравяйте да подпечатате книжката си за 100-те национални обекта!

Около 16.30 отпътуваме за Велико Търново- столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878-1879 г. През средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. На 27 юли 1965 г пред него е добавено „Велико“ в чест на предишната слава на града.

Ще имате възможност да разгледате „Мини България“ парк на миниатюрите-единствен по рода си в България и е най-незабравимата забележителност във Велико Търново. В продължение само на една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като например дворец „Врана“ в гр. София, „Евксиноград“ в гр. Варна и „Царска Бистрица“ в Боровец, но също така и този на румънската кралица – „Тихото гнездо“ в гр. Балчик. Имате възможност и да се докоснете до архитектурата на катедралите в чест на Света Богородица, Храм-паметник “Свети Александър Невски” , Народен театър “Иван Вазов”, Рилски манастир, Бачковски манастир, крепостите и дворците на България, както и много други.

Посещение на Самоводската Чаршия- сигурно най-популярната за туристите улица във Велико Търново, заради автентичния си дух . Тя се формира като улица на занаятчии и търговци през 60-те и 70-те години на 19 век и до днес пази този облик на оживена търговска улица, по която всеки ще намери нещо полезно за себе си.

На Самоводската чаршия в онези времена е имало и няколко хана. Днес реставрирана е сградата на Хан Хаджи Николи, където има хотел и ресторант.

Ще успеете да наблюдавате прекрасното шоу „Звук и Светлина“. Драматичната музика, биещите камбани и играта на светлините по крепостните стени на Царевец и Трапезица ни карат отново и отново да загубим представа за времето и пространството, да замълчим задълго и да се върнем назад във вековете.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града след 24.00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;
Екскурзоводско обслужване по маршрута;
Посещение на Дряновски манастир;
Посещение на Пещерата Бачо Киро (без включена входна такса);
Посещение на „Мини България“(без включена входна такса);
Посещение на Самоводската чаршия;
Посещение на шоуто „Звук и Светлина“;
Застраховка за лица до 69.99 г.;
Офертата не включва:

Входни такси за посещаваните обекти:
Пещерата Бачо Киро (къс маршрут 20 мин.)– 4 лв. за възрастни, 3 лв. за деца, ученици и пенсионери; Дълъг маршрут (около 60 мин.) – 6 лв. за възрастни, 4 лв. за деца, ученици и пенсионери;
Парк „Мини България“- 10 лв. за възрастни, 5 лв. за деца, студенти и пенсионери;
Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв.
Разходи от личен характер;


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

  • Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

  • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

  • Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

  • Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.Туроператор“ Темпо – 99“ ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ със ЗК ”ЛЕВ ИНС „ АД , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062010010706 от 25.06.2020г.