Екскурзии в страната

Етъра - вр.Шипка - Казанлък - Стара Загора
Маршрут: Варна -Етъра - вр.Шипка - Казанлък - Стара Загора- Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
05.11.2021 г.
Цена от: 125 лв.


Програма

 

Тази екскурзия Ви предлага едно пътуване до едно от най- важните за нашата история места – връх Шипка. Елате, доведете децата и внуците си, важно е всеки и най- вече младите хора да видят и знаят Шипка, да се изкачат по стъпалата до върха, да усетят вятъра торе, да разгледат ескпозицията разказваща за Онези Величави Дни. 

Тръгването е както винаги от „Антим!“. Пътуваме до Габрово – разбира се със необходимите почивки. Спираме да запалим свещища  и да се поклоним пред белите кости на героите в Дряновдсия манастир и сме в Етъра. Уникалния музей на открито ни примамва с красотата на тъканите черги, звънът на ковашките чукове  и разбира се с кафето на пясък и шарените петлета      Пък ако уцелим чудесните симиди – топли и поръсени с мерудия – сбогом диети и лимецови истории!  Малко свободно време –   и към Шипка. До паркинга с автобуса а от там нататък – по  стъпалата  – кой колкото може .( По пътя нагоре е малко по- леко – пробвайте!) На паркинга ни очакват вкусното кисело мляко, сладката от горски плодове – заслужена награда за изкачилите се до Върха. От там до Казанлък е лесто – с автобуса. Нощувка

2дун Закуска Денят е посветен на Стара Загора град извън обичайните туристически маршрути, но пълен с история – от праисторическия дом почни напълно запазен, през римския форум по който може да се разходите до паметниците на бойната слава  - всичко е интересно, всичко заслужава внимание. Наричат Стара Загора „града. на липите“  или града на правите улици. В Освободителната война целия град изгаря и затова сега е нов,  построен по общ проект с красиви и широки улици. Тук, обаче от най- древни времена е кипял човешки живот. На мястото на днешния млад град се намират единствените в Европа запазени неолитни жилища от 8 хиляди години преди новата ера. В самия център на града може да се разходите по автентична римска улица на Августа Траяна и да седнете на скамейките на римския амфитеатър и  ако имате въображение да погледате гладиаторските игри от 3 – 2 век преди н.е. 

Тук в Стара Загора е и реставрираната Ески джамия – със сбъркания вход и с изумителния купол без вътрешни подпори! Такъв има в Европа само още един – във Флоренция! Този паметник на културата е уникално съчетание на езически храм, средновековна християнска църква със запазени стенописи от 10 век и мусюманска джамия от 1 140г Може би единния и всемогъщ Бог на всички хора я е запазил от пламъците на пожара и разрушенията на войната – само нея, единственна оцеляла сграда от целия град! Свободното време е за отдаване дължимото на „цар – шопинГ“ Нощувка

3 ден Закуска Поемаме към дома. Ще посетим Мемориалния  комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“, издигнат в памет на българските опълченци, сражавали се за освобождението на Стара Загора, под командването на подполковник Калитин.

Връщането  дома е около 18,30часа. Заповядайте пак!