Екскурзии в страната

Правец - Седемте престола- Ботевград
Маршрут: Варна - Правец - Седемте престола - Ботевград - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
14.09.2018 г.
Цена от: 100 лв.


Програма

С тази екскурзия Ви предлагаме да посетим един малко познат край на България, най- често оставащ в сянката на близката столица София. А самият то й- с богата стара и  интересна история. И настояще.

1 ден Тръгваме от „Антим!“. Първата ни цел е Правец. „Право нагоре“ е девизът на този град Право нагоре сначи и името му в превод от старобългарски. Известен най- вече сато родно място на бившия Първи Правец има дълга и  интересна история. В този район се намира крепостта Боженешки Урвич – послесна паднала под турска власт. Интересни са и манастирът „Теодор Тирон“ и църквата „Св Атанасий“ строени около 1850 година.Тук е един о най- здравите революционни комитети и най сигурните скривалища на Левски. Знаете ли че в Правец днес има  Международно Висше Бизнесучилище – срързано с университета в Белвю САЩ Непременно ще посетим и родната къща на Тодор Живков и ще разгледаме наскоро откритата изложба от подаръци от редица държавни ръководители за него. Следва Ботевтрад Нощувка

2 ден Закуска Ботевград също е със богата и интересна история . Орхание е център на революционното движение в района. Левски запалва искрата в сърцата на местните хора. Преживели ужаса от разгрома на Ботевата чета, по време на Освободителната война организират Народно опълчение и се бият редом с   отряда на ген Гурко . От 1931г града е Ботевград. Часовниковата кула е символ на града и е включена в 100-те Национални обекти. Манастирът Седемте престола е на около 60км от Ботевград . Той също е включен в 100-те Национални обекта!
Легенда говори, че цар Петър Делян (Петър II, 11 век) е починал в манастира, който временно е бил и столица на България. Пръв игумен на светата обител е станал братът на българския владетел.

Манастирът е по-известен с неофициалното си име „Седемте престола“ заради своята уникална черква. Предание разказва, че 7 боляри създали 7 селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има 7 параклиса (престола) – специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради.

Друго предание говори, че в турско манастирът бил разрушен и опожарен. Вълчан събрал войводите. Решили да вдигнат манастира. Войводите били седем: Вълчан войвода, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко сърбин, Емин бей, Али бей и Петър. В тяхна чест църквата била направена със седем престола. Вълчан намислил всичко, за да скрие входа за подземието на калето. Там в подземието имало римско съкровище.

В манастира е пребивавал и служил литургия и Св. Софроний Врачански, епископ на Врачанска митрополия, в чийто диоцез е попадал манастирът тогава.

Манастирът е бил любимо място за поклонение на българския класик Иван Вазов, който е написал за него стихотворението „Клепалото бие“.

Сред забележителностите на манастира е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905 – 1958 г.) в двора зад църквата.

Сегашният манастир е оформен при възстановяване през 1970 г. Към манастира през 1848 г. е изградено килийно училище. Манастирът е бил духовен и религиозен център, опора за българите по време на робството. Връщаме се в Ботевград Нощувка.

3 ден Закуска  Спираме в Ябланица  за прочутата халва и локум. Връщането е около 19 часа.