Екскурзии в страната

ПРАЗНИК НА ЧЕВЕРМЕТО В ЗЛАТОГРАД
Маршрут: Варна- Златоград - Кърджали - Перперикон - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
01.05.2020 г.
Цена от: 130 лв.


Програма

Кой не знае „Родопското черевме“, кой не е чувал за него!
А опитвали ли сте го? Потапяли ли сте се в уникалната атмосфера на родопския празник? Родопското чеверме не е просто къс изпечено месо, то е ритуал, магия, съпроводена с песни,  свирни, почерпки и още  и още..

 

1 ден.Тръгване в 7 часа от Антим 1.С кратки спирки пристигаме в Узунджово.Там където от  1593 год се провежда прочутия Узунджовски панаир.Ще разгледаме църквата „Успение Богородично“ – най голямата селска църква в България , с уникална архитектура – джамия превърната в църква.Пристигане в Кърджали, настаняване в хотел 3*** .Нощувка

 

2 ден.Закуска.Отпътуване за Златоград.На площада   от 10.00 часа се въртят стоте чевермета.Чуват се чудните родопски песни.Не пропускайте стоте каба гайди.Непременно опитайте вкусното родопско чеверме.Около 16 часа връщане в същия хотел.Нощувка

 

3 ден Закуска .Разглеждане на Кърджали. Ще посетим манастира на отец Боян Саръев – огнище на българщина за Родопите,  ще погледнем „водното огледало” на Кърджали. Не пропускайте историческият музей Този няма нищо общо с прашните и скучни музеи с които сте свикнали – много е интересен.

Пътуваме към Перперикон. Погледнат отстрани това е само един разкопан хълм. Водени от  Гошо – нашият местен гид и приятел виждаме античния храм на траките и скалите се превръщат в жертвеници, тронове, корнизи.....И изкачването вече не е уморително, и ти се иска да видиш още, и да научиш още за този така близък и така далечен народ.

Тръгваме за дома. Няма да се приберем преди да заснемен „скалните гъби”  преди да благодарим ва нашия екскурзовод – водач, който през цялото време се грижи за нас и да си обещаем нови пътувания, нови интересни преживявания с „Темпо”