Екскурзии в страната

Златоград - Родопска Шипка - Мадан - Узунджово
Маршрут: Варна -Златоград - Родопска Шипка - Мадан - Узунджово - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
28.06.2024 г.
Цена от: 205 лв.


Програма

 

1 ден  Варна – Златоград

Златоград - Възрожденската перла на Родопите и градът на Делю Хайдутин.

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Най- забележителната атракция в етнографският ареален комплекс „Златоград” е въртяното кафе на пясък. Не пропускайте да опитате и от него. Единственото място в България, където се предлага въртяно кафе на пясък, е Златоград. Въртяното кафе е една от емблемите на града. Традицията се спазва от над 100 години и е пренесена от Сирия.

През пролетта на 2017 година е открит Музей на родопския войвода Делю Хайдутин. Годината е обявена от Община Златоград за година на Делю Хайдутин по повод 240 години от рождението му. В музея има изложен калъп за леене на куршуми, с остатъци от сребро. Смята се, че именно в него е отлят сребърният куршум, с който е убит.

Всеки знае, че песента „Излел е Делю хайдутин“, в изпълнение на Валя Балканска лети в Космоса, но в новия музей може да се види копие на златната плоча; туристите ще разберат какво означават диаграмите и скиците изобразени на нея, какво още съдържа плочата и какво е нейното движение в Космоса. В интерактивната зала „Делю и космосът“ туристите ще могат да научат повече за войводата, като изгледат кратък филм за него.

Нощувка  Златоград

 

2 ден . Закуска.

Потегляме към Момчилова крепост, Родопската Шипка и Мадан

В покрайнините на село Градът, което е недалеч от град Мадан се намира Момчиловата крепост. Крепостта е построена в периода от 527 до 565 г., по време на управлението на на император Юстиниан I и е част от Родопската укрепителна линия. По време на управлението си императорът предприема грандиозно строителство на няколко такива линии – Константинополската, Старопланинската, Дунавската и Родопската. Основната цел на укрепленията била да предпази източната Римска Империя от варварските набези, идващи от север. От Момчиловата крепост се виждат и другите две крепости, част от отбранителната линия - крепостта Козник, разположена южно от град Рудозем и крепостта Калето, намираща се в местността Турлука. Момчиловата крепост е наследник на древно тракийско светилище, датирано към V век пр. Хр., което се намира на най – високата част от крепостта. От него се открива гледка към кулата „Снежанка” на Пампорово, връх Голям Перелик (2191 м) и астрономическата обсерватория „Рожен”. Крепостта изпълнява функциите си сравнително кратък период. След като е опожарена от славяните, е възстановена отново през XI в. През 1343 г. минава във владенията на известния родопски юнак Момчил и се използва за укрепително съоръжение до края на XIV в., когато започват османските нашествия по нашите земи. Момчиловата крепост носи името на едноименния славен български владетел, прочул се с внушителната си външност и многобройните си военни постижения. Момчил се намесва в борбата за византийския престол през XIV век, удостоен е от Императрица Ана Савойска с титлата деспот, а заради огромната си помощ на бойното поле, император Йоан Кантакузин го обявява за севастократор. За заслугите си срещу врага, получава крепостите Св. Ирина и Подвис, превзема и крепостта Ксанти, като я прави своя резиденция. Загива героично при крепостта Перитор, край бреговете на Бяло море през 1345 г. в битка срещу османските нашественици. Момчил е възпяван като герой както от българите, така и от сърби и херцеговини. Момчиловата крепост е обявена за паметник на културата през 1966 г

 След това поемаме пътя към връх Средногорец. На него е издигнат оригинален паметник костница на загиналите герои от 21-ви пехотен средногорски полк. По време на балканската война войските на Родопския отряд в устремното си настъпление достигат бързо това място. Насреща обаче бърза към старите граници армията на Явер паша.

Командването преценява, че противникът превъзхожда по брой и въоръжение българските войски и нарежда на отряда да се оттегли на височините северно от тогавашното с. Райково. Обаче командирът на полка полк. Серафимов отказва да изпълни заповедта. Негови са думите " Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител".

С подкрепата на населението от околните села на 21 октомври 1912 година полкът приема сражението. Започва епичен бой напомнящ отбраната на Шипка.

Българите издържат многобройните атаки на турците и се пускат сами в атака. Устремът им е толкова силен, че врагът не издържа и претърпява поражение. Тогава местното население нарича мястото Родопската Шипка, а селото Аламидере, сгушило се под върха е преименувано на Полковник Серафимово. Около паметникът е оформен малък, но оригинален парк. Всяка година смолянчани отбелязват този велик ден с панахида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите.

И продължаваме към гр. Мадан. Рудодобивът в маданския регион води началото си от дълбока древност. Отделни находища са открити и разработени още от траките. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на галенита и сфалерита, повечето от които са уникални. Ще посетим кристалната зала Родопски кристал, която е музей, основан през 1984 година в град Мадан. Музеят съхранява над 600 минерални експонати, всичките красиви и вълнуващи. Разполага с представители от групата на ахатите, сфалерита, кварца, калцита и др. Някои от тях впечатляват с големина, други с форма, трети - с цветове. Най-големият кристал е с размери 80 на 60 сантиметра. Кристална зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на родопския град Мадан. Музеят е пълноправен член на асоциацията на минераложките музеи и се разглежда от над две хиляди души за година. Уникалната забележителност в миньорския град привлича български и чужди туристи с богата колекция от чудни кристални форми. Интересът към залата "Родопски кристал" нараства от година на година.

Ще посетим и първия по рода си рудник - музей за да влязем в рудник „Сполука“  първо се оборудваме с каски и специални миньорски лампи, след което се качваме на руднична вагонетка и влизаме с локомотив като истински миньори под земята. Където има фигури на миньори, заети с различни дейности. Цялото трасе е оборудвано с релсов път, стрелки, обходи за маневриране. Подземната руднична експозиция е създадена по проект „TERRA-MINE“ в сферата на минния туризъм с финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V „Гърция-България 2014- 2020“. Музеят на минното дело в Мадан е единствен по рода си на Балканите.

Нощувка Златоград

 

.

3 ден Закуска

Златоград-  Хасково - Узунджово - Варна

 Отпътуване за Хасково – град с хилядолетна история и древни корени.

Ще посетим монумента на Св. Богородица.  Тя е най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света. Символът не е избран случайно. Божията Майка винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Монументът се издига на хълма Ямача в границите на града и притежава сертификат от Книгата на световните рекорди на Гинес. Уникалната статуя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент. Общата му височина е 32,8 м, а в основата му е изграден параклис. Цялата конструкция тежи 80 тона. Религиозният комплекс е официално открит с тържествен водосвет на 8 септември 2003 г., а през 2005 г. е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“. От 2009 г. монументът е част от 100-те национални туристически обекта. През 2010 г. до статуята на Богородица бе изградена и камбанария. Със своите почти 30 м височина тя е една от най-високите на Балканския полуостров. На върха й са поставени 8 камбани с различна големина. Камбанарията е достъпна за туристи, а от най-високата й точка се разкрива красива гледка към града.

Следва свободно време за обяд и разходка из центъра на Хасково и отпътуване за село Узунджово.

 Защо хасковското село Узунджово е било едно от най-известните в този край на България? Оказва се, че всеки септември селото се е превръщало в търговско средище, на което търговци от близо и далеч са идвали, за да изложат стоката си. Узунджовският панаир е бил известен в цялата Османска империя и най-видните и богати търговци използвали възможността, за да изтъргуват на възможно най-добрите цени стоките си.

Най-интересната забелижителност, запазена до днес е Узунджовската църква „Успение Богородично“, която ще посетим. Тя е най-голямата селска църква в България. Църквата е известна с това, че през вековете е била ту църква, ту джамия. Архитектурата й не е нито на джамия, нито на типичен православен храм. Запазени са белези и от двете религии и спокойно може да послужи за доказателство как те битуват под един покрив. Храмът е построен през Османското владичество от потурчен български майстор. Майсторът обаче не обръща джамията с лицето към Мека – свещеният град за мюсюлманите, а я разполага на югоизток. В края на 1906 година й се правят няколко архитектурни промени, след които става православна църква – „Успение Богородично“. И днес се нарича така, и  е храм на православната религия, но все още пази белезите от периода, в който е била джамия. Друго, с което Узунджовската църква е единствена, е иконостасът. Това е единственият храм не само в България, но и в света, в който има надписи на глаголица.

 

И.. изпълнени с прекрасни емоции и впечатления се отправяме към дома....

 

Пристигане в града около 20.00 ч.

 

Офертата включва:

 

Транспорт с комфортен туристически автобус;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

2 нощувки със закуски в Златоград;

Разходка из Златоград;

Посещение на връх Средногорец /Родопската шипка/

Посещение на Мадан;

Посещение на Хасково;

Посещение на Узунджово;

Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

 

 

Офертата не включва:

 

Входни такси и беседите за посещаваните обекти:

Музеите в Златоград

Превоз с микробуси до Момчилова крепост и входни такси за крепостта

Музеите в Мадан

Медицинска застраховка за лица над 65 г.

Разходи от личен характер;