Екскурзии в страната

Трявна - Дряновски манастир
Маршрут: Варна - Трявна - Дряновски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
21.08.2021 г.
Цена от: 85 лв.


Програма

 1 ден Тръгваме раничко от нашето място – „Антим!“. Кратка спирка за сутришното кафе, да видим Килифаревския манастир  и по обяд сме в Трявна. Настаняваме се Почивка. По хладина към 16ч – разходка по старата част на града до Даскаловата къща с резбованите тавани.    Кой е по-красив – всеки решава сам. Не пропускайте училището на Славейков,църквата  - градена нощем и опушвана  със слама за да изглежда стар градежът и и разбира се магазинчето със старовремски сладости – шарени петлета , бяло сладко, „габровски шоколад”!  След това – да отдадем дан на съвремието – най хубавото бельо, най- сънливите пижами са тук – пък и без армаган може ли? Правете каквото правите, хапнете каквото искате, но непременно елате около 22 часа на мегдана. Старият часовник, заради който тревненки не трябвало да носят царствените си  „сокаи” ще ви изпее най-нежната любовна песен писана от тревненското момче стигнало до висините на световната поезия –Пенчо Славейков. „За сърцата що се любят – и смъртта не е раздяла” Какъв по-хубав завършек на деня от това!

2ден Закуска и отиваме на Етъра –там симидите  и гевречетата са топли и поръсени с мерудия.....Кафето пък е на пясък. За армаган за дома  продават „габровски шоколад“.

Соколския манастир ! Построен от един бурен дух  - лете – харамия и закрилник, зиме – смирен монах, той прилича по-вече на крепост отолкото на манастир.   Влизаме в красивия двор и ни грабва песента на седемте чучура на непресъхващата чешма на Колю Фичето- като вечен спомен за седемте сокола обесени тук. После – Дряновския манастир. Още едно място за преклонение и почит. Почит към онези, чийто подвиг трябва да помни всеки.  Докато има българи и България.