Екскурзии в страната

Двореца Кричим , Девин , Дяволското гърло , Михалково
Маршрут: Варна - Кричим - Девин - Михалково - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
01.07.2022 г.,    05.08.2022 г.,    14.10.2022 г.
Цена от: 165 лв.


Програма

 

 

Цена: 165 лв.  

                           ПРОГРАМА

Дворецът „Кричим“ – Девин - Ягодинска пещера – пещера - Дяволско гърло – Триград - Михалково - Перущица

                Предлагаме Ви едно пътуване в сърцето на Родопа планина. Тази екскурзия е за ценители на красивото и мистичното, на лековитото и страховитото, на истинското и неповторимото.

          Магията на свещената планина Родопи очарова, омайва и пристрастява. Веднъж тръгнеш ли на пътешествие в Родопите, ти се иска да обиколиш цялата планина.

Планински маршрути, древни гробници, светилища, лековита бистра вода, загадки, мистични легенди, защитени редки животни, разнообразни билки - истинска природна лечебница.

Тези приказно красиви хълмове е възпявал Орфей, омагьосвайки всички живи същества с неземната си музика. Тези изумрудено зелени долини и гъсти вековни гори са събуждали трепет в сърцата векове наред, тези величествени върхове са пораждали възхищение и желание да бъдат покорени, за да изпълниш поне веднъж погледа си с невероятната гледка, която се разстила чак до хоризонта. 

1 ДЕН

 Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 07.00 ч. Почивки по пътя за обяд и кафе..

 Продължаваме в посока гр. Кричим и село Куртово Конаре.

Недалеч от селото е разположена една от красивите и добре запазени царски резиденции – дворецът „Кричим“. Огромен парк, гора с разнообразна растителност, езера, зелени поляни и над 10 постройки са част от имението на Двореца. Цялото имение е разположено на площ от 2 хиляди декара, като над 1400 от тях са лонгозна гора, около 300 декара са декоративен парк с уникални и редки видове разстителност - 500 годишни дъбове, 200 годишни бели тополи, секвои, магнолии и бамбук. Уникално е и езерото с водните лилии, простира се на площ от 3 декара и по което са плували по царско време лодки. Гората и досега се обитава от различни животни. Тук е най-големия развъдник на елена лопатар. В момента има над 200 елена и много сърни. Направени са пясъчни алеи и е засадена наша и различна чуждоземна растителност. За гръбнак на парковата композиция са използвани част от съществуващите вековни дъбове. Един от тях, който е на 500 години, посреща посетителите при входа на самия дворец.

Постройката, която е започната от Фердинанд като ловна хижа през 1936 година, е завършена от Борис ІІІ. Интериорът в сградата е запазен в автентичен вид, така както е изглеждал по времето на Фердинанд и Борис ІІІ. Тя е на два етажа, всеки на площ от 750 квадрата с традиционна архитектура, в която се забелязват и белези от модернизма, но вписваща се в средата с уютни декорации. Вътре има 55 помещения, като само 12 са баните. В двореца има киносалон, занималня за царските деца, а непосредствено до покоите на царя и царицата са и кабинетите им, в които всичко е запазено непокътнато. Точно тук в царския кабинет през 1943 година Борис ІІІ къса заповедта за депортирането на евреите от България.

Свободно време за снимки и разходка из парка.

Отпътуване за Девин – ще се движим по едно от най-красивите дефилета в България – покрай язовир Кричим и язовир Въча. Завоите са много...но гледките са защеметяващи..

Ще направим фотопаузата  на едно от най-красивите места в планината – язовир Въча ( старото име „Антонивановци“ чийто паметник е на язовирната стена).. Разположен е по поречието на река Въча, на границата между Област Смолян, Област Пазарджик, Област Пловдив. .Част е от каскадата „Доспат-Въча“. Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната – 144,5 м. Той е най-големият язовир на реката и сред от най-големите в България изобщо. Дълъг е около 10 км.

Тази част на планината  била обитавана от тракийското племе дии и в различни периоди е попадало под властта на различни държави и империи. От Одриското царство, през древна Македония, Римската империя, Византия, Първото българско царство, Латинската империя, Никейската империя, Второто българско царство, феодалните владения на деспот Алексий Слав, Османската империя, та до днешна България. Всички те са допринесли малко или много за културното наследство на Девин или Дьовлен както се наричало преди. Градчето е малко, но шарено и любопитно. То е разположен в долината на река Въча в Родопите. В областта са открити различни палеолитни находища отпреди 30 000 години. В края ня XIV в. пр.н.е. днешния град Девин е бил обитаван от тракийски племена, за които свидетелстват многобройните тракийски могили, селища и крепост.

Районът на Девин е изключително богат на природни обекти и забележителности - ждрела, пещери, скални образувания, защитени местности и природни резервати. Най – ценното богатство за града са минералните извори, чиито лечебни свойства са били познати от древни времена. Лечебните качества на девинска минерална вода се дължат на средната  минерализация, слабата киселинност и високата температура. Условията в Девин са подходящи за лечение на много болести .Ето защо в Девин има съвременни спа хотели за почивка и процедури. Интересни забележителности в района са: Триградското ждрело, Дяволското гърло и Ягодинската пещера, които предстои да посетим на следващия ден.

Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН 

 Закуска. Отпътуване за панорамната площадка „Орлово око“ и пещерите. Спираме автобуса до хижа Тешел и микробусите на пещерняците ни качват за да отидем по виещия се път до  „Ягодинската пещера“ перлата в пещерния свят на България. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от множеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.

След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

В яростта си нашествениците затворили входа на пещерата, като издигнали зид от порядъка на 3 метра и запалили огън. По този начин кислорода в пещерата много бързо се изпарил, а тези, които се намирали вътре умрели по ужасно мъчителен начин.

Твърди се, че тези, които умирали първи били погребвани от останалите с камъни. Останките на последните са намерени из пещерата. Откривани са скелети сплетени в последна прегръдка деца и родители, влюбени, стоящи един до друг, заедно посрещнали смъртта.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни. /срещу доп. заплащане /.

Изкачването на панорамната площадка е вълнуващо. Местните предлагат качване до върха с джип - Оф-Роуд. Колкото по-големи препятствия преодолявате толкова по-силен е адреналина. А там горе - изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх "Свети Илия" на височина 1563 метра. Разкрива се незабравим изглед към красотите на Родопите, към Пирин и малка част от Рила, към планините в Гърция. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар.

След адреналиновите преживявания следва обяд с вкусни местни специалитети в ресторанта на ягодинската пещера/който желае/.

Продължаваме с микробусите към пещерата Дяволското гърло - една подземна пещерна мистерия. Входът на пещерата е изкуствен и представлява 150 м-изкуствено прокопан тунел, след който влизате във Бучащата зала, наречена така заради грохота, с който водата на реката пада от 42 м. височина. Това го прави и най-високият подземен водопад на Балканите. Вдясно от нея върху скалата ще видите фигурата на Орфей в човешки размер.

След свободно снимане и разглеждане предстои и най-голямото предизвикателство на Дяволското гърло – 301 стъпала, по които трябва да се изкачите за да видите подземния водопад по-отблизо, а също така и да излезете от пещерата. За тези, за които стъпалата са трудоемко начинание е възможно излизане и през входа, от където се влиза. Внимавайте, тъй като парапетите са леко хлъзгави.

Легендата разказва, че когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло. Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад  за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала в дън земя. След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата.

Следва посещение на музея на мечката преди село Триград. Музеят на мечката е създаден по идея на Костадин Хаджийски.

В този уникален музей  има записи с автентичен рев на мечки, вълци, лисици, както и може да се видят отливки на стъпки на различни диви животни. В музея са визуализирани и пресъздадени интересни факти, свързани с живота на кафявата мечка. Интерактивната изложба позволява на посетителите да научат повече за поведението на едрите хищници, техните местообитания, жизнен цикъл, опасности, свързани с тяхната популация, и съвети за поведение при среща с тях.

И пътешествието продължава .... към село Триград  - китно село, разположено на 1240 м надморска височина в Западните Родопи, почти до границата ни с Гърция. Намира се в община Девин, Смолянска област, и е известно с природните си забележителности и гостоприемството на местните хора. При желание можем да посетим и местната мандра за истински млечни продукти в село Триград.

Връщане в хотела в Девин. Свободно време. Нощувка.

3 ДЕН 

Закуска.  Отпътуване към село Михалково. То е старо българско селище, съществувало още преди падането на България под османска власт.

На 900 м източно от селото срещу течението на протичащата през селото река Чурековска извира единственият в България извор на естествено газирана минерална въглекисела вода „Михалково“., който ще посетим и ще си нелеем от водата. Минералният извор в Михалково е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. Температурата на водата при извора е около 28 градуса. Водата е благоприятна за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринни-обменни заболявания.

И потегляме отново по красивото дефиле на река Въча към низината.

Отпътуване в посока Перущица. Пристигане в малкото, наситено с история градче, с множеството археологически паметници. Посещение на Историческият музей, който е създаден през 1955 г. Музеят включва 4 зали. Експозицията проследява хода на развитие на селището от неолита до съвременния му облик. Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и седем дни се сражавали за живота и свободата си. Свободно време за разходка и обяд.

 Ще посетим и Червената църква - един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа.

Червената църква е един от най-забележителните и частично запазени до днес паметници на раннохристиянската архитектура и живопис не само в Тракийските земи, но и в пределите на съвременна България. Култовата сграда се издига в северните поли на Родопите между град Перущица и малкия ѝ квартал Пастуша. Храмът се намира вероятно в близост до  езическо светилище в околностите или периферията на голямо тракийско селище в насипите наоколо и под основите на сградата са намерени късове от оброчни плочки и висококачествена скулптура. Църквата е изградена от червени римски тухли, разположени върху масивна каменна основа, на което дължи характерния си цвят и популярното си наименование. Редица изследователи предполагат, че оригиналното ѝ име е било „Света Богородица”, поради широко разпространения култ към Божията майка през ранновизантийския период.

И.. изпълнени с прекрасни емоции и впечатления се отправяме към дома....

Пристигане във Варна около 20.00 ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Девин;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на обектите включени в програмата;
 • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Пещера „Дяволско гърло“ -6 лв.;
 • Микробус до „Дяволското гърло“ и „Ягодинска пещера“ – 15 лв./в двете посоки/;
 • Джипове до „Орлово око“-12 лв.;
 • Ягодинска пещера – 8 лв.;
 • „Червената църква“ 4 лв.;
 • Исторически музей „Историческа църква“- 4 лв.;
 • Музей на мечката – 4 лв.;
 • Дворец „Кричим“ 6 лв. /лятна резиденция/;
 • Оранжерия – 2 лв.;
 • Парк – 4 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

 

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062010010706 от 25.06.2020г.