Екскурзии в страната

Белоградчишки скали - Видин - Чипровци
Маршрут: Варна-Белоградчишки скали - Видин - Чипровци - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
09.07.2021 г.
Цена от: 150 лв.


Програма

 

Предлагаме Ви един малко по различен поглед към Северозападналия район на България. Местните пък го наричат го „Северозапазен” Защо ли? – Да видим

1 ден Тръгване от Антим 1  с нашия гид. Кратки спирки за кафе и ............ Посещаваме пещерата Леденика – една от най-интересните в България и отиваме във Враца за настаняване. Нощувка.

              2 ден Закуска. Отпътуване за  Чипровци. Казват,  че името му идва от кипър, накипрен , красив. Може да не си купим от прочутите килими, но ще видим как се тъкат, ще разгледаме центъра с монумента посветен на Чипровското възстание, ще запалим свещица в църквата от 14 век ....Отпътуване за Белоградчишките скали – забележителен природен феномен за да видим вкаменената „Сватба”, „Камилата”, да хвърлим поглед от високо на цялата околност. След това –  новооткритата пещера Венеца край село Орешец, общ. Димовол. Пещерата бе открита за посетители на 1 Юни 2016 година и вече ѝ се носи славата на най-красивата у нас. Намира се на 6км от Белоградчик . Пътуване за Видин , посещение на най-известната забележителност на старопрестолния град, средновековната крепост "Баба Вида" – единствената изцяло запазена в страната /Х век/. Град Видин изгражда своя облик в продължение на две хилядолетия, поради това е сложна смесица от различни исторически епохи. Възможност да се разходите в Крайдунавския парк, една от най-красивите крайдунавски градини по поречието.  Нощувка.

3 ден Закуска. Посещение на Еврейската Синагога, построена през 1894 г.,Катедралата . Отпътуване за Черепишки манастир „Успение Богородично” -разположен на самия бряг на река Искър. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман. Тук е изработено и прочутото „Черепишко Четвероевангелие” с позлатен обков. В скалите над манастира е била изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на „Св. Йоан Кръстител”. В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ - ХVІІІ в. и ХІХ в., оттогава е останала и колекция от икони. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”. Почивки по пътя и пристигане във Варна  вечерта .