Екскурзии в страната

Чепеларе-Пампорово-Широка лъка-Ягодинска пещера - пещера Дяволско гърло
Маршрут: Варна-Чепеларе-Пампорово-Широка лъка-Ягодинска пещера - пещера Дяволско гърло-Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 135 лв.


Програма

 

 

Програма:

 

1 ДЕН   Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 07.00 ч. Почивка  за обяд на Петолъчката.

 

Отпътуване за Бачковски манастир -основан през 1083г от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход. Както повечето български манастири, и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започва в края на XVI век. Църквата “Св. Богородица” е построена през 1604г и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната. Чудотворната икона на св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори и днес не може да се датира точно, защото е покрита със сребърен обков с надпис от 1311г. Според византийски предания от XIV век, тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата. Време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Пампорово. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН   Закуска. Отпътуване за Широка лъка-родопско село с богата история, автентична архитектура и неописуема чиста природа. През 1832г в селото е създадено килийно училище. То се намира точно до църквата “Успение Богородично” – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище Екзарх Стефан се намира “на купището”, както казват местните хора за центъра на селото. На центъра са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан. 

Площаадката „Орлово око“ и пещерите ни очакват. Спираме автобуса до х .Тешел и микробусите на пещерняците ни качват за да отидем по виещия се път до  „Орловото око“ и Дяволското гърло /срещу доп. заплащане /.За площадката  не може да се разкаже – трябва да се види спиращата дъха гледка към целия родопски край.... В пещерата се влиза организирано – с местен гид и с топли дрехи.

Пещерата Дяволското гърло -една подземна пещерна мистерия. Входът на пещерата е изкуствен и представлява 150 м-изкуствено прокопан тунел, след който влизате във Бучащата зала, наречена така заради грохота, с който водата на реката пада от 42 м. височина. Това го прави и най-високият подземен водопад на Балканите. Вдясно от нея върху скалата ще видите фигурата на Орфей в човешки размер.

След свободно снимане и разглеждане предстои и най-голямото предизвикателство на Дяволското гърло – 301 стъпала, по които трябва да се изкачите за да видите подземния водопад по-отблизо, а също така и да излезете от пещерата. За тези, за които стъпалата са трудоемко начинание е възможно излизане и през входа, от където се влиза. Внимавайте, тъй като парапетите са леко хлъзгави.

Легендата разказва, че когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло. Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад  за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала в дън земя. След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата.

Продължаваме към Ягодинската пещера – перлата в пещерния свят на България. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от множеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.

След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

В яростта си нашествениците затворили входа на пещерата, като издигнали зид от порядъка на 3 метра и запалили огън. По този начин кислорода в пещерата много бързо се изпарил, а тези, които се намирали вътре умрели по ужасно мъчителен начин.

Твърди се, че тези, които умирали първи били погребвани от останалите с камъни. Останките на последните са намерени из пещерата. Откривани са скелети сплетени в последна прегръдка деца и родители, влюбени, стоящи един до друг, заедно посрещнали смъртта.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни.

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

3 ДЕН  Закуска. Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

2 нощувки със закуски в Пампорово или Чепеларе-хотел 3 *;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Посещение на Бачковски манастир;

Посещение на Широка лъка;

Посещение на Дяволското гърло (без включена входна такса и микробус до входа);

Посещение на Ягодинската пещера (без включена входна такса и микробус до входа);

Медицинска застраховка за лица до 69,99 г,;

Офертата не включва:

 

Входни такси за посещаваните обекти:

Дяволското гърло – 5 лв;

Микробус до“Орловото око „ и Дяволското гърло- около 15 лв; (в двете посоки);

Ягодинска пещера – 7 лв;

Медицинска застраховка за лица над 70 г.-2 лв. на ден;

Разходи от личен характер;

 

 

**** ВАЖНО : Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете.

 

 

 

 

 

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая. 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Забележки:

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

 

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.