Почивки в чужбина

Зеленият о-в Тасос - Александруполис
Маршрут: Варна - Кавала - Метеора - о-в Тасос- Варна
Продължителност: 4 дни / 3 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
17.06.2021 г.
Цена от: 270 лв.


Програма

   

 

1-ДЕН -тръгване в 5.00 ч. от  Варна- ул. „Антим I „ за Гърция –  Керамоти.Около 15 ч. пристигаме в Керамоти-малко пристанище на Егейско море откъдето ще се качим на ферибот за о. Тасос. Пътуването с ферибота трае 40 мин. и е много забавно с чайките, които искат да си грабнат храна от ръката ви, с незбравимите гледки към о. Тасос-изумруденият остров на  Гърция. Пристигаме с ферибота в Лименас -столицата/ наЙ-големия град на острова/. На 15 км. от там в селището Скала Потамиас/Skala Potamias/на брега на прекрасен малък залив е разположен нашият хотел Blue Sea Beach Hotel and Resort -Skala Potamias -Tassos, който можете да разгледате на www.kbs.gr. Настаняване. Нощувка. 

Вечеря- по желание в ресторанта на хотела с предварителна заявка и заплащане от 17 Евро -  включва:  салата и основно по избор: рибa или  свинска или пилешка пържола , хляб , вода. Напиките се заплащат допълнително. 

2-ДЕН- Закуска. В 8.30 ч. се отправяме на обиколка на островТасос-100 км.  с първа спирка Манастира Св. Архангел Михаил-най–големият манастир на острова. Той е построен на висока скала над плажа Алики. Историята на манастира датира от 13 в. Ще го разгледаме, ще видим Чудотворната икона на Богородица, ще се насладим на невероятната гледка към острова и морето. Престой 1 час. Следваща спирка малкият, но изключително красив и пълен с история - залив Алики. Археологическите останки тук ни връщат в  Древна Елада, Римската и ранно Византийската епохи. Ще разберем защо заливът се казва Алики, ще имаме време да си направим снимки , да опитаме ароматното гръцко  кафе. Престой 1 час.Нашата обиколка ще продължи с посещение на Фабрика за производство на златна и сребърна бижутерия-  Ирис / Iris/. Тук бижутата се изработват  на място и за всеки вкус има богат избор. Престой 1 час. Свободно време за обяд и разходка ще имаме във второто по големина селище на острова – Лименария-разположено на брега на Егейско море с малко пристанище за рибарски лодки. Крайбрежната алея с малките ресторанчета, кафенета и магазини ще направи престоя ви приятен. Престой 2 ч. От там обиколката на острова продължава до прибирането ни в хотела в Скала Потамиас като през целия път  ще се ще ни съпътстват вечно зелените боровите гори, маслиновите насаждения  разпростряли се до върха на планината-Тасос е на едно от първите места в Гърция по проиазводство на зехтин и отглеждане на маслини, малките  заливи, живописни крайбрежни селища с  неизменните рибарски  лодки и таверни и  безкраината изумрудена морска шир на  Егейско море.Нощувка.

Вечерта сме предвидили срещу допълнително заплащане от 20 Евро-  гръцка таверна със жива музика и вечеря включваща: салата, основно: риба или пилешко или свинско месо на скара с гарнитура, десерт , вода, хляб и чаша вино.  

3-ДЕН- Закуска. В 9.00 ч. Програмата за деня ще започне с посещение на една от най -старите от 1915 год. „Фабрика за зехтин“ – студено пресован /Еxtra Virgin/ работеща и до днес. Тя се намира в първата столица на острова -планинското селище Панагия. Там ще ви покажем как се е произвеждал зехтина до 1968 г. , когато на острова не е имало ток и това е ставало с помоща на воденицата-единствената запазена в цяла Гърция . Ще видите как се произвежда зехтина и в наши дни - от  отглеждането и беритбата на маслините до бутилирането .Ще можете да си закупите зехтин и маслини произведени тук.

След това ще разгледаме и селището Панагия- с трите извора, който образуват канали пресичащи цялото село и чешмата с трите чучура на колоритния централен площад- запазил своето очарование  през годините, църквата Панагия,  малките улички с  кафенета , таверни, сладкарници с гръцки сладки и тестени изделия, магазинчета за сувенири и др.ще Ви харесат. Гледката към планината и към един от наи-хубавите плажове на острова прави мястото уникално.  Престой 1.30 ч.Следващ обект на посещение е столицата на острова Лименас – разходка по крайбрежната  търговската улица – изпълнена с магазини, кафенета, ресторанти , запазила духа на старото време със старинните си  къщи потънали в зеленина и цветя.Тя ще  ни отведе  до старата част на Лименас – старото пристанище, Агората, старите крепостни стени, църквата Св. Николай със стария площад и часовниковата кула, Археологическия музей, амфитеатъра  на бога на виното Дионисий и др. Свободно време за обяд, пазар и др. -2 ч. Връщане в хотела . Нощувка. 

Вечеря- по желание в ресторанта на хотела с предварителна заявка и заплащане от 17 Евро - влкючва:  салата и основно по избор: риба или  свинска или пилешка пържола с гарнитура, хляб , вода. Напиките се заплащат допълнително. 

4-ДЕН – Закуска. 8.00 ч. Напускаме хотела и с ферибота слизаме в Керамоти. От Керамоти се отправяме към КПП „ Капитан Петко войвода“ за България  По пътя ще се отбием  в Александруполис- един не по-малко красив град на Егейско море в близост до границата с България. Важно пристанище и търговски център на  Северна Гърция. Символът на града е Фара, построен 1880 год. , а всичките широки и прави булеварди водят към морето.Свободно време за обяд, пазар и разбира се снимки на Фара, пристанището и красивия град- 2 ч.

От там се отправяме към КПП „Капитан Петко войвода“ за България-Варна. Пристигане във Варна късно вечерта.

Цената включва:

Луксозен автобус -всички пътни такси за автобуса са вкл. в цената.

3 нощувки със закуски в хотел Blue Sea Beach Hotel and Resort -Скала Потамиас -Тасос 

Хотелска такса -по 2 Евро на вечер на човек

Екскурзоводско обслужване през цялото време

Цената не включва: 

Две допълнителни вечери- по 17 Евро/ без напитки/

Посещение на Гръцка таверна със жива музика и вечеря с чаша вино  -20 Евро

Ферибот- Керамоти- о. Тасос-Керамоти -8 Евро 

Застраховка  - 8 лв  за лица под 70г, 10лв за лица над 70г

Относно изискването на PCR тест – допълнително ще Ви информираме.