Еднодневни

Русе - Басарбовски манастир - Ивановски скални църкви
Маршрут: Варна - Русе - Басарбовски манастир - Ивановски скални църкви - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 30 лв.


Програма

Тръгване от Варна, ул. Антим I в 07:00ч.

Първата ни спирка е  посещение на Ивановските скални църкви - манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век.

По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Ще посетим и Басарбовския манастир - единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. За известно време през XIXв. манастирът останал без обитатели, но през 1937г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.

Отпътуване за град Русе.

Ще направим пешеходна обиколка на града с лицензиран екскурзовод. Ще видите градския театър, известен още като Доходното здание, операта, Пантеона на Възрожденците и др. Възможност за посещение на къщата на Калеопа, или т.нар Музей на градския бит. Експозицията в музея акцентира върху знаците на Модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XXв. Къщата на Калеопа е първият у нас етнографски музей, който представя градската (буржоазна) култура.Посещение на къщата-музей на Захари Стоянов.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града-вечерта.

 

 Офертата включва:

• Транспорт от Варна с комфортен туристически автобус;

• Медицинска застраховка;

• Екскурзоводско обслужване;

Посещение на Русе;

Посещение на Иванови скални църкви;

Посещение на Басарбовски манастир;

Офертата не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти:

- Къщата на Калеопа - 4лв за възрастни и 1лв за учащи;

- Басарбовски манастир - 4лв;

- Иванови скални църкви – 5 лв;

• Разходи от личен характер.

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.