Еднодневни

Русе - Бесарбовски манастир - Ивановски скални църкви
Маршрут: Варна - Русе - Бесарбовски манастир - Ивановски скални църкви - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
22.11.2020 г.
Цена от: 33 лв.


Програма

 

Тръгване от Варна, ул. Антим I в 07:00ч.

Първата ни спирка е  посещение на Ивановските скални църкви – манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век.

По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Ще посетим и Басарбовския манастир – единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. За известно време през XIXв. манастирът останал без обитатели, но през 1937г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.
Отпътуване за град Русе.
Ще направим пешеходна обиколка на града с лицензиран екскурзовод. Ще видите градския театър, известен още като Доходното здание, операта, Пантеона на Възрожденците и др. Възможност за посещение на къщата на Калеопа, или т.нар Музей на градския бит. Експозицията в музея акцентира върху знаците на Модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XXв. Къщата на Калеопа е първият у нас етнографски музей, който представя градската (буржоазна) култура.Посещение на къщата-музей на Захари Стоянов.
Свободно време за обяд.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града-вечерта.

 

 

Офертата включва:
• Транспорт от Варна с комфортен туристически автобус;
• Медицинска застраховка;
• Екскурзоводско обслужване;

  • Посещение на Русе;
  • Посещение на Иванови скални църкви;
  • Посещение на Бесарбовски манастир;

Офертата не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти:
– Къщата на Калеопа – 4лв за възрастни и 1лв за учащи;
– Басарбовски манастир – 4лв;
– Иванови скални църкви – 5 лв;
• Разходи от личен характер.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.