Еднодневни

Балчик - Калиакра - Шабла
Маршрут: Варна - Балчик - Калиакра - Каварна - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
03.07.2022 г.
Цена от: 30 лв.


Програма

Програма:

Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 08:00 ч за Балчик, където ще посетим лятната резиденция на румънската кралица Мария и Ботаническата градина. Кралица Мария била доведена от свои приятели в Балчик и останала очарована от природата и духа на града. Решила да построи тук своя лятна резиденция, като имала строго изискване към проектантите - строежът на вилата да не наруши природата, а да допълва красотата ѝ. Стилът на новите постройки е в унисон с този на заварените, а старите мелници са реставрирани. Запазен е и контрастът на белите скали и червените покриви, характерен за града. Изградени са параклиси, дворове, паркове, чешми и сгради в различни стилове - типичен български, византийски, римско-арабски, мавритански, трансилвански. На територията на парка в двореца през 1955 г е създадена ботаническата градина. Днес на обща площ от 65 дка са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Тук се отглеждат около 2000 вида растения с невероятно разнообразие от цветове и форми. Тук се намира и втората по големина кактусова колекция в света, след тази в Монако, както и други уникални растения. Ще разполагате със свободно време за разходка и снимки.

Бонус - безплатна дегустация на вино в Кралската винарна, където ще се насладите на избран сорт вина, които се произвеждат по специална технология.

След това се отправяме за нос Калиакра. В подножието му вълните са издълбали множество пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби. Разцветът на крепостта е свързан с името на болярина Добротица, който премества тук столицата на Добруджанското княжество. Най-ужасни за Калиакра са дните, когато османските орди я превземат. Легендата разказва за 40 девойки, предвождани от хубавата Калиакра. Те връзват косите си една за друга и скачат в морето, за да се спасят от поробителите. В началото на местността е издигнат паметник Портата на 40-те девици; в чест на девойките. Калиакра е и един от първите природни резервати на територията на България.

Отпътуваме за Каварна. Свободно време за разходка, кафе. Градчето е чисто и приятно. Интересна е наскоро възстановената турска баня - хамам, старинната църква от 18 век, красивата богатска къща приютила

етнографския музей разказващ за бита на местното население тук - добруджанци балканджии - котленци, гагаузи.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19:00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус от Варна;

• Посещение на Двореца Балчик (без включена входна такса);

• Посещение на Каварна;

Посещение на Калиакра (без включена входна такса);

Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Офертата не включва:

Входни такси за Ботаническата градина - 8 лв за възрастни, 3 лв за деца

от 7 до 18 г, безплатно за деца до 7 ненавършени години;

• Входни такси за Двореца в Балчик - 6лв за възрастни, 1 лв за деца от 7 до 18 г, безплатно за деца до 7 ненавършени години.

Нос Калиакра - 3 лв за възрастни, 1.50 лв за деца;

Медицинска застраховка за лица над 70 г. - 2 лв.;

 

Mинимален брой участници: 30

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!