Еднодневни

Крушунски водопади - Деветашка пещера
Маршрут: Варна - Крушунски водопади - Деветашка пещера - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
23.06.2024 г.,    03.08.2024 г.,    22.09.2024 г.
Цена от: 50 лв.


Програма
Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 06.00 ч.

Отправяме се към магията на Крушунските водопади – едно от най-красивите и интересни места за посещение в България. Крушунският водопад ще ви предложи най-голямото и живописно водно зрелище в България. Образуван от множество карстови тераси, той се спуска от височина 20м, за да спре дъха на всеки посетител. В района ще се удивите и от още два по-малки водопада, които заедно с първия образуват т. нар. Крушунски водопади, известни още като местността Маарата. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове.

Свободно време за обяд.

Около 13.00 ч.отпътуваме за Деветашката пещера-една от най-големите пещери в България. Входът й е с височина 35 метра и ширина 30 метра.

Деветашката пещера е суха, много просторна и добре защитена от силни въздушни течения. На тавана й има седем огромни отвора, наричани от местните Окната.

Добрите условия за живот, които предлага пещерата – големите размери, осветление на голяма дълбочина, удобна за отбрана, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и сред плодородна местност – привличат вниманието на човека от най-дълбока древност. В пещерата са на лице следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха /около 70 000 г. пр. Хр.

Най-голямото население в пещерата е от времето на каменно-медната епоха – V хил.г. пр. Хр. Тогава хората заселват почти цялата й площ. Деветашката пещера е населявана и през бронзовата, желязната и римската епохи. По-късно през средновековието пещерата не е обитавана постоянно. Откритите материали свидетелстват, че тя вероятно е била използвана като убежище при опасност.

Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък) и 9 вида прилепи.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;
Екскурзоводско обслужване;
Посещение на Крушунски водопади (без включена входна такса);
Посещение на Деветашката пещера (без включена входна такса);
Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.
Офертата не включва:

Медицинска застраховка за лица над 70 г.-2 лв.
Входни такси за посещаваните обекти: Крушунски водопад – 5 лв.; Деветашка пещера : възрастни 3 лв., 2 лв. за ученици,студенти и пенсионери;
Разходи от личен характер;


ВАЖНО:Желателно е туристите да бъдат с ниски и удобни обувки!!!