Еднодневни

Дряновски манастир - пещера Бачо Киро
Маршрут: Варна - Дряновски манастир - пещера Бачо Киро - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
07.11.2021 г.
Цена от: 35 лв.


Програма

 

 

               1 ден Тръгваме от „Антим1“в 6,30 часа   и с почивка за кафе около 10,30 часа сме пред Дряновския манастир. Разположен е на около 5 км от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Издигнат от цер Калоян, манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от османските нашественици, крепост и убежище на българските будители и революционери – отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880 г., а през 1897 г. на мястото на построената през 1861 г. църква „Успение Богородично“ е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници. Строителите оставили неизмазани следите от османските куршуми- да се знае и помни...

Кратък преход до пещерата „Бачо Киро“. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Отстои на 300 м от Дряновския манастир в отвесна варовикова скала. Посещението е около 40 мин с планински водач. Разходката започва от Предверието за да стигне до красивата Бална зала. Не забравяйте да подпечатате книжката си за 100-те национални обекта!

На връщане Ви предлагаме да спрете за малко и в Дряново  и да посетите музея  на неговият прочут син – строител Никола Фичев . Строил църкви, мостове, представителнисгради по цялата Османска империя а както се говори със своя майсторлък  стигнал до Париж.  В ДРяново работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, плановете им, архивни и съвременни фотографии, които разкриват оригиналния и сегашния им вид. Представени са и характерни за периода строителни и резбарски инструменти, както и неговият пръстен-печатът. Много интересни са и таблата с цитати на известни пътешественици и учени, които са описвали с удивление сътвореното от майстор Никола.

Връщането е към 19 часа. Заповядайте с нас за да прекарате един интересен ден на чист балкански въздух!