Еднодневни

Подводницата в Белослав, музея на стъклото
Маршрут: Варна - Белослав - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 10 лв.


Програма

 

 

След  дългото стоене у дома Ви предлагаме една малка лека и  пиятна разходка до близкото градче Белослав където ще посетим необикновенния музей та стъклото и ще имаме възможност да влезем в истинска подводница- единствения по рода си музей  „СЛАВА“.

Тръгваме в 9 часа от „Антим1“. Независимо какво е времето,автобусът ни е топъл и приятен. Пътят до Белослав е около 45мин и предлага красиви панорамни гледки към варненското езеро и града ни.

 Досамия ферибот е разположен музеят на стъклото. Отмного години точно тук се е произвеждало белославското стъкло. Ще имате възможност да видите самия производсвен процес- пред  вас искусният майстор ще превърне къс огнена стъклена маса в изящен лебед или игрива рибка, ще надникнете в „стъклената пещера“, ще пресечете „стъклената река“,щеразгледате грижливо събраната и подредена история на това производство през годините.  Към музея има и изложбена зала - базар с красиви експонати от стъкло произведени тук от сръчните ръце на майсторите- виртуози. Ако пък имате желание – и  вие може да изрисувате сами изделие от стъкло – не е сложно – опитайте!

Близо до музея е дислоцирана и подводницата – музей „СЛАВА“ „Слава“ е подводница на военноморския флот на България.Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 1990-те години не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г.След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно. Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.„Слава“ е дълга 76 m, широка – 7 m, има дълбочина на газене 6 m. Максималната дълбочина на потапяне е 300 m. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили  и с усилията на много подводничари – ентусиасти е превърната в музей.Може да влезете в подводницата и да я разгледате. 

Препоръчваме на всички майки и най-вече  баби – вземете със себе си децата!  Тази разходка е много много интересна за тях Откъснете ги за малкоот интернет. Нека видят истински неща!

Следва малко свободно време за чаша кафе или подкрепително хапване  -  и обратно към Варна. Връщането е около 15 часа. Лека приятна разходка – загрявка за бъдещи по сериозни пътувания   А такива в нашата програма  - колкого щеш! ЗАПОВЯДАЙТЕ