Еднодневни

Акве Калиде - Бургас
Маршрут: Варна - Акве Калиде - Бургас - манастира в Поморие - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
12.12.2021 г.
Цена от: 20 лв.


Програма

Край Бургас се намира едно  малко известно и много интересно място – Акве Калиде.

Преди много много години хората населявали тези земи открили място – частица от рая. Най голямата благодат на това райско кътче била горещата вода, извираща от недрата на майката земя. Минералните извори дарявали здраве, живителната течност лекувала различни болести – хромите се изправяли на крака, болките в костите изчезвали, тялото се възраждало за нов живот- Тази вода била дар от Бога!

От древни времена и до днес хората неизменно ползват и тачат лечебните извори на Акве Калиде Елате да го разгледаме заедно!
             Туристическият комплекс на Акве Калиде включва редица обекти от най- ранната история на това райско място – внушителният град на траките Термополис,  светилището на трите нимфи,  римският и византийският периоди. Богата е колекцията от златни пръстени  и печати, красиви накити, сребърни и медни монети. Та нали посетители на това райско място са императорите Константин Погонат, Юстиниан Ринотмет, Септимий Север , цялата знат на Рим и Константинопол – кой загубил копче, кой изтървал обол…Според запазените надписи тук се е церил и царският братовчед Петър – виночерпец…

Част от Акве Калиде е и реставрираната баня на султан Сулейман Великолепни, превърната в модерен музей. Тук ще  видим и интересният 3 Д филм за това уникално място. Разбира се  ще отдадем заслуженото и на уютното кафене и магазинчето за сувенири.

И днес водата е същата – без дъх без мирис вкусна пивка с температура 41 градуса – пийнете си и усетете духа на древността!

 

 Кратка разходка до близкият Бургас.

Спирка в манастир в Поморие