Еднодневни

По пътя на Св.Андрей
Маршрут: Варна - с.Йон Корвин - с.Остров - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
19.07.2020 г.,    22.08.2020 г.
Цена от: 28 лв.


Програма

Приятели, предлагаме Ви една разходка из румънската част на Добруджа – земя непозната  за нас – днешните българи,  пълна с предания и история...

Тръгването е както винаги – от ул „Антим!“ Пътуваме до Силистра. Там преминаваме сухопътната ни граница със Румъния и сме в румънско , но и в  Добруджа- пътуваме успоредно на днешната ни граница с Румъния по хубав но малко тесен асфалтов път, а отляво просветва Дунав. Съвсем скоро спираме до  манастира Дервент в село Остров. В него се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Чудотворната икона е била собственост на една румънка, която тръгвайки да се преселва в северна Добруджа спира на поклонение в манастира. Тогава иконата пожелала да остане в манастира. В манастира е имало четири големи каменни кръста. Единия е пренесен от принцеса Мария в двореца в Балчик. Другия кръст се намира в ляво от църквата в манастира и мироточи. На изток от манастира се намира третия кръст. Там има аязмо с лековита вода. Водата бликва след като св. Андрей Първозвани удря с жезъла си на това място. Манастира е красив, поддържан. Много силистренци идват тук за лековита вода. Вземаме си и ние и продължаваме пътя си из равна Добруджа.


Отиваме до  манастира посветен на св. Андрей Първозвани в село Йон Корвин. През 1940 г. там е открита пещерата, където той е отседнал по време на своята проповед в областта южна Скития. По време на Втората световна война, за да се запази пещерата е била затрупана.Днес манастирския комплекс ни впечатлява с големината и красотата си. Ще се поклоним на мощите на св Андрей, които се пазят тук.  Тук е и характерният кръст ,на който е разпънат СВ Андрей- първият ученик на Христа.

Посещение на монумента на император Марк Улпий Траян в село Адамклиси  -  единствения запазен монумет от римско време в Европа.  Той е посветен на победата на императора  над даките през 102 година.  Край монумента е изграден приятен парк , а на самият монумент има изобразени сцени от победите на императора.

Пътят ни продължава към морето все по равната и плодородна земя. Преминаваме през райони важни за всеки българин и за варненци най- вече. По време на Първата Световна война тук са проляли кръвта си много български воини, най вече от Варненския Осми Приморски полк- завоя на р Черна, Негру вода...как ли са воювали в тази необятна равнина... За  жалост и за срам тук няма нито един наш паметник, нито един кръст... Само вятърът вее неспирно и засипва костите им.

Стигаме до Мангалия –  посещение на магазин Кауфланд , малко армагани за домашните – и към дома.

Прибирането е през Дуранкулак. Пристигме около 20 часа.