Еднодневни

Йовковата Добруджа
Маршрут: Варна - Добрич - Красен - Генерал Тошево - Дъбовик - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
19.09.2021 г.
Цена от: 20 лв.


Програма

Варненци обичаме планината. Повечето екскурзии – и наши и на други туристически фирми са в планините на България, в планинските градчета, в манастирите скътани в пазвите на Балкана, до езерата- очите на планината.

С тази екскурзия искаме да Ви покажем красотата на необятната равнина – Добруджа! Златната житница на Родината, давана и вземана обратно, възпята в песни и разкази, родила забележителни поети и воини.. Хайде! Тръгвайте с нас!

 

Тръгваме от Антим І . Искам да Ви покажем Добруджа каквато я е видял и обикнал Йовков. Роден в китната Жеравна, попаднал почти случайно в Добруджа, той го обиква с цялото си сърце, посвещава почти цялото си творчество на този край .

 

Признателните потомци са наредили скромен музей на писателя в Добрич. Ще видим къщата му, паметника на центъра. Пътуваме за Красен. Ето това е Йовковата Добруджа Запустялата мелницата на красивата Албена, но пък манастирската лоза е още жива- и пази спомена за вечерите на Йовков тук. Млада и енергична уредничка на музейната сбирка разказва сладкодумно . С европейски пари музея е станал привлекателно място за почитателите на големия писател. В Генерал Тошево ни посреща бялата лястовица – бялата надежда за добро чудо.

Знаете ли кой е генерал Тошев? Чували ли сте за този голям български воин роден тук? Нова и много интересна музейна сбирка възкресява паметта за героя.

От там – в Дъбовик – малкото селце родило голямата Дора Габе. Тук може да похапнем – помислено е за това – та нали добруджанци са прочути с гостоприемството си и да разгледаме къщата на Петър Габе по чиято веранда се е разхождала красивата му дъщеря преди да яхне своя Пегас и да поеме към върховете на българската поезия

Всички сме закърмени с детските стихове на поетесата. Всички ги казваме в заника на живота си на своите внуци…”Почакай слънце” моли поетесата, и на нас не ни се иска да залязва приятното добруджанско слънце, но няма как – трябва да се прибираме.

Елате на тази екскурзия, доведете и децата и внуците си- едно е да прочетеш за Сали Яшар, друго е да пийнеш от сладката вода на чешмата направена от ръцете му.

Заслужава си!