Еднодневни

Котел - Жеравна
Маршрут: Варна - Котел - Жеравна - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
09.07.2022 г.,    28.08.2022 г.
Цена от: 40 лв.


Програма

 

 

 

 

Програма на пътуването:

Тръгване от Варна в 07:00ч за град Котел. Пристигане около 10:00ч. Котел е град на възрожденската архитектура, запазил едни от най-добрите образци на дървената народна къща от късното Възраждане. През втората половина на XVIII и XIX век, благодарение на развитието на множество занаяти, градът бързо се разраства и просперира. Наброявал е около 1 200 къщи. Ще посетим Пантеонът на Георги Сава Раковски. Ще се запознаете отблизо с делото и живота на този велик български деец. В основната експозиционна зала е показан мраморният саркофаг на Г. С. Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите “Свобода или смърт” и копие от сабята на революционера. В зала ‘Революционери” се проследява жизненият път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Един от най-интересните експонати е бронзовата скулптура “Възкресение”.

Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, дневника на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжия от Руско-турската освободителна война.

Ще посетим и друга интересна забележителност – Природонаучния музей, които е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят разполага с 30 000 експоната и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създаден е от местния учител Васил Георгиев. В експонатите са включени: висши растения, риби, земноводни, птици, бозайници, влечуги и насекоми. Ще разполагате и със свободно време за самостоятелна разходка, снимки и обяд.

Около 13:00ч се отправяме към село Жеравна. Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата. В селото са реставрирани 150 обекта, сред които е и църквата “Св. Николай”, построена през 1834г. В нея е подредена богата експозиция от икони, каменна пластика и църковна утвар.

Ще посетим една от най-големите забележителности на Жеравна – родната къща на големия български писател Йордан Йовков. В нея Йовков е живял до 13-ата си годишнина, когато цялото семейство се е преселило в Добруджа. През 1957г къщата е превърната в музей, отразяващ обстановката, в която е израснал писателят. Експозицията, съставена от негови документи, ръкописи и снимки, разказва за живота и дейността на Йордан Йовков. Акцент в експозицията е писалката, с която Йовков пише “Старопланински легенди”.

Този сборник разкази е вдъхновен именно от родния край на автора. В двора, изпълнен със зеленина, е издигнат паметник, на който Йовков е изобразен седнал на стол и потънал в мисли. Йордан Йовков пише за деца и възрастни. Книгите му са преведени на повече от 20 езика.

Към 16:00ч се отправяме към Варна. Пристигане в града около 19:00ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

Екскурзоводско обслужване;

Посещение на гр.Котел;

Посещение на село Жеравна;

Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.

Офертата не включва:

Входни такси за посещаваните обекти:

Природонаучен музей в Котел – 4 лв. за възрастни,2 лв. за деца и пенсионери;

Пантеон на Г.С.Раковски – 4 лв.за възрастни,2 лв. за деца и пенсионери;

Къща-музей на Йордан Йовков – 3 лв. за възрастн,1,50 лв. за ученици;

Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв;

Разходи от личен характер;

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.