Еднодневни

Бегликташ - Ропотамо
Маршрут: Варна - Бегликташ - Ропотамо - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.06.2024 г.
Цена от: 45 лв.


Програма

 

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Ще направим кратка почивка на бензиностанция „Лукойл” – Слънчев бряг.

Отпътуване за Бегликташ. Бегликташ представлява комплекс от групи високи скали, всяка с различна роля, служили в древни тракийски ритуали при посрещането на изгрева. Каменният комплекс е едно от големите открития на тракийската история в този край на България, което открехва вратата към древен култ към Богинята Майка и Бога Слънце, почитани от древните. Изследователите установяват, че той пресъздава култа на човека към природата, който ни препраща далеч назад – към бронзовата епоха, около 13 век преди Христа. Скалното светилище се свързва още с култа към плодородието и е посветен на свещения брак между Богинята Майка и Бога Слънце.

Бегликташ е главното светилище на тракийското племе скирмиани, известни като най-древните металурзи в Тракия. Върховният им племенен жрец е обитавал мястото над реката край Лъвската скала – на около 3 км от мегалитния комплекс. Цялата област от крайбрежни хълмове на Странджа изобилства от тракийски могили, долмени и малки скални светилища. Това богатсво от древни паметници дава основание планината от десния бряг на река Ропотамо да бъде наречена Свещената планина на траките–металурзи.

Интересна легенда се разказва за композицията от изправени каменни блокове, които образуват тясна цепнатина от десетина метра. Казват, че който мине през тази цепнатина, ще усети богатото енергийно влияние на светилището, ще се освободи от негативните натрупвания на всекидневието и ще се пречисти. Според друга история преминаването през цепнатината носело опрощение на греховете. Т.е., след опрощението можеш да трупаш грехове на нова сметка…

Всичко това ще видите и почувствате заедно с нашия гид .А след това – към Ропотамо – едно от българските природни чудеса.

Сред гъстите гори, заблатените низини, по скалистите брегове и в самата река Ропотамо растат над 500 вида цъфтящи растения, в това число и изключително редките водни лилии.

Сред цялото това зелено великолепие живеят сърни, елени и лисици, над 250 вида птици – пеликани, чапли, корморани и мн. др. В реката плуват едри водни костенурки – обикновени, шипобедрени и шипоопашати.

 

Освен с невероятно красивата си природа и разнообразен животински свят „Ропотамо“ впечатлява посетителите със своята интригуваща история, както и с многобройните легенди, дълбоко скрити в заобикалящите го гори.

Самата река Ропотамо се е образувала от сливането на реките Росенска и Церовска, като за нейно начало се смята изворът на Церовска река в Cтранджанския рид Босна. Що се отнася до името на реката съществуват няколко версии за него. Според една от тях тя е кръстена на гръцката богиня „Ро“ (тичам) и „потамо“ река, която била толкова красива и пеела толкова очарователно, че успяла да убеди пирати да напуснат в мир района, вместо да го плячкосат. Друга пък твърди, че Ропотамо е съкратена форма на Калогеропотамос (от гр. „Калугерска река“). Определено най-впечатляващата легенда обаче е свързана с принцеса Ропотамо, чийто баща бил владетел на тези земи. Тя се влюбила в беден момък, когото царят не одобрявал. Затова двамата влюбени избягали и се скрили в една от крайбрежните пещери. Това обаче не попречило на царя и той изпратил стражите си след тях. Въпреки това девойката успяла да избави себе си и своя любим,  като използвала магическите си умения. Двойката се превърнала в кошута, момъкът – в елен, а царят от мъка по загубената си дъщеря кръстил красивата река, преминаваща през земите му, на нейно име – Ропотамо.

След разходката с лодка следва почивка  в Созопол за малко късен обяд, свободно време за разходка или чаша кафе край морето.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

 

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на Бегликташ (без включена входна такса);
  • Посещение на Ропотамо (без такса за кораб);
  • Посещение на Созопол;
  • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г

Офертата  не включва:

  • Бегликташ – 4 лв. за възрасти, 2 лв. за деца;
  • Кораб по Ропотамо – 20 лв.
  • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв.
  • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.