Еднодневни

Бегликташ - Ропотамо
Маршрут: Варна - Бегликташ - Ропотамо - Варна
Продължителност: 1 ден
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
19.07.2020 г.
Цена от: 28 лв.


Програма

Ако ви е омръзнало да стоите в къщи – заповядайте с нас  на тази еднодневна разходка!
Варненци много малко знаем за южното Черноморие, рядко пътуваме по морето към Бургас и Созопол, към Ропотамо и Приморско. Ние Ви предлагаме добра възможност да посетите тези красиви места

Бегликташ  е тракийско светилище,  разположено в централната най-висока част на нос Бегликташ със своите 128 метра надморска височина, и обхваща площ от около 6 декара.Най-добре е проучена централната му част, където върху голяма скална тераса, леко издигната над околния терен, са разположени в кръг с диаметър 56 метра отделни скални елементи от ритуалното пространство.Те са запазили естествения си характер, но са преместени, дообработени и оформени от човешка ръка с характерни сакрални символи и знаци.Входът към светилището е от югозапад и по скална пътека се стига до каменно “брачно ложе”, оградено от два жертвени камъка с издълбани в тях дълбоки вани, свързани с улеи за преливане на ритуалните течности: вино, мляко, зехтин, дъждовна вода.Интересна е тяхната символика за  древните тракийци: млякото е символ на въздуха, зехтинът - на огъня, а виното - на земята.По-нататък, следва каменен трон, от който тръгват изсечени дълбоки улеи и кръстосващи се линии, събиращи се накрая в голяма правоъгълна “шарапана”.В източната част на светилището са разположени три големи заоблени камъка  – “менхири”, всеки тежащ около 100 тона.Най-високият от тях е белязан с изсечена на върха му “божествена стъпка”, с размери – 0,6 м дължина и 0,34 м ширина, ориентирана в посока изток-запад.Зад централната площадка се намират: астрономическият часовник от 16 плоски кръгли камъни, подредени на ребро; гигантският долмен, представящ свещената пещера, където Богинята-майка ражда сина Бог-слънце, и “лабиринта” – т.е.Пътят на изпитанието. Всичко това ще видите и почувствате заедно с нашия гид А след това – към Ропотамо.

Ропотамо е едно от най- красивите кътчета на южното  Черноморие. Реката се влива в морето чрез широк лиман, край който има красиви каменни коси

Река Ропотамо е особено известна с нежните си водни лилии. Плаването с лодка в нея и разходката по брега са незабравимо преживяване.  Природата тук е спираща дъха с изобилието на растителни видове и фауна, впечатляващи скални образувания (като т.нар. Лъвската глава, лежаща на десния бряг на реката и малки пещери. Района на река Ропотамо е дом на над 100 екземпляра от Червената книга за застрашени видове, поради което е обявен за природен резерват Ропотамо през 1940 г.

След разходката с лодка следва почивка  в Созопол за малко късен обяд, свободно време за разходка или чаша кафе край морето.

Завръщането е около 18,30часа. Заповядайте пак! Правим такива разходки всяка събота и неделя!