Екскурзии в страната

Тетевен - Рибарица - Гложенски манастир
Маршрут: Варна -Тетевен - Рибарица - Гложенски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
29.06.2024 г.,    28.09.2024 г.,    26.10.2024 г.
Цена от: 140 лв.


Програма

 


Цена : 140 лв 

 

 

Програма:

1 ДЕН  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Кратки почивки по пътя.

Пристигане в Тетевен.Разходка из „Алтън Тетевен” – центъра,Историческия музей- създаден по инициатива на благотворителен комитет “Георги Бенковски” през 1932г. В него е разположена първата музейна сбирка. След преустройство и разширение на музея през 1974г. е открита нова експозиция, която представя историческото минало на града от най-дълбока древност до освобождението от османско робство.

В музеят може да видите развитието на Тетевенския край от древността до освобождението от османско владичество. Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. В първия са показани оръдия на труда от късния палеолит и неолит, находки, разкриващи материалната и духовна култура на траките. Във втория – занаятите, характерни за тетевенския район, икономическия и духовния напредък на района главно през ХVІІІ и ХІХ век. С най-много материали е отразен основния поминък на населението от това време – скотовъдство, дърводобив, занаятчийство и търговия. В последния, чрез снимки, документи и лични вещи е показано участие на тетевенци в национално-освободителните борби.

Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Посещение на Рибарица- най-дългото село в България.То се протяга в полите на Тетевенския Балкан,и ще ви очарова с девствена природа,чист въздух,изпълнен с аромат на билки и гостоприемна атмосфера.

Отиваме и до „Кървавото кладенче”лобното място на Бенковски.По време на Априлското въстание село Рибарица е било център на драматични събития.Георги Бенковски –един от водачите на  въстанието е убит на 25 май 1876 г. в местността Костина.В негова памет през 1908 г.е издигнат паметник до кладенеца,наречен „кърваво кладенче”,защото в него е измита отсечената глава на войводата.

Какво да се прави и в най – красивите места живеят предатели. Регендата разказва, че тетевенци го насекли на парчета…

Ще отидем и до Гложенския манастир.Кацнал на върха на скалата, манастира на Григорий Глож е горд и непристъпен. Опитай се да  го превземеш! Пътеката е много стръмна.Изкачването не е за всеки. Който може – качва се Който не може – и отдалеч манастира е внушителен кацнал на възвишението.Може би по близо до Бога Местните хора услужливо предлагат изкачването да стане с микробус /срещу допълнително заплащане - 15 лв / – опитайте!.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 20.00 ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Тетевен;
 • Посещение на Рибарица;
 • Посещение на „Кървавото кладенче”;
 • Посещение на Гложенски манастир;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входна такса за Исторически музей- 3 лв и 2 лв ученици и пенсионери  , 1 лв за хора с ТЕЛК .
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;
 • Транспорта с микробуси до Гложенския манастир 

 

 

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

      Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062110000837 от 25.06.2021г.