Екскурзии в страната

Тетевен - Рибарица - Гложенски манастир
Маршрут: Варна -Тетевен - Рибарица - Гложенски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.05.2020 г.,    29.08.2020 г.
Цена от: 85 лв.


Програма

„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.

1-Тръгване от Антим 1 . Пътуваме с кратки почивки.  Разходка из „Алтън Тетевен”- центъра , историческия музей. Кое е по хубаво тук - Чистият лечебен въздух, приятното спретнато градче, запазило много от атмосферата на старият богат занаятчийски център? Любезните усмихнати лелки на пазара с шарените чорапи и везани престилки? Мустакатите балканджии, които веднага ви разказват за това как троянци откраднали рецептата за варенето  на ракия от тетевенци и всъщност най-хубавата сливова ракия се прави тук а не там...и щеш не щеш пробваш... докато се съгласиш с тях и си купиш шишенце  със златист елексир. Настаняваме се в уюютния хотел . Спането после е сладко.

2 ден Закуска Разходка из Рибарица. Хотелите и къщите за гости тук нямат край един от друг по- хубави, по – уютни, по – звездни. Отиваме до „Кървавото кладенче” – лобното място на Бенковски. Какво да се прави и в най – красивите места живеят предатели. Регендата разказва, че тетевенци го насекли на парчета... Легендата.

Ще отидем и до Гложенския манастир.Кацнал на върха на скалата, манастира на Григорий Глож е горд и непристъпен. Опитай се да  го превземеш! Пътеката е много стръмна.Изкачването не е за всеки. Който може – качва се Който не може – и отдалеч манастира е внушителен кацнал на възвишението.Може би по близо до Бога Местните хора услужливо предлагат изкачването да стане с микробус – опитайте!.

.