Екскурзии в страната

Араповски манастир - Бачковски манастир - Асеновград - Пловдив - Белащица - Куклен - Старосел - Хисаря
Маршрут: Варна - Араповски манастир - Бачковски манастир - Асеновград - Пловдив - Белащица - Куклен - Старосел - Хисаря - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
06.11.2020 г.
Цена от: 125 лв.


Програма

 

1 ден 

Тръгваме от „Антим1” и с почивки и спирки спираме преди АСЕНОВГРАД. Само на 6 км. югоизточно от него по шосето за гр. Първомай, сред полето се белее Араповския манастир „Света Неделя“. Манастирът, издигащ се като крепост в открито поле е възникнал през 1856 г. около водите на древно аязмо. Строен от родопски майстори от село Югово, той е единствения български манастир в полето. Ще го разгледаме … и продължаваме по пътя за Смолян. Само на 11 км. от Асеновград се е сгушил в полите на Родопите вторият по големина и един от най-старите български манастири - Бачковския манастир „Свето успение Богородично“. Основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, достигнал своя разцвет при цар Иван Асен II И цар Иван Александър, пострадал от турците, възобновен и разширен в началото на XVII в., за да го има днес и за нашите деца. И ето, е време за обяд и родопски специалитети… потегляме към Родопската Света гора – АСЕНОВГРАД. С право получава това име – в границите на общината му има 4 манастира и 33 църкви, 12 от които са в рамките на града. Човек никога не знае как и кога ще се излекува или къде ще се случи това, но много хора намират изцеление и помощ, като се обърнат към чудотворна икона, за която се казва, че има силата да лекува.

Иконите с необяснима сила, от които търсим помощ, се намират на много места по нашите земи. Една такава икона е чудотворната икона на Света Богородица – Елеуса в църквата "Света Богородица - Благовещение", или известна още като Рибната църква в Асеновград. Тази църква е първата ни спирка в Асеновград.

Храмът заедно с аязмото е построен през 1834-та година на мястото на параклис от 12-ти век, за който се казва, че е строен заедно с Асеновата крепост. Тази църква е единствената в цялата Пловдивска епархия, която е наречена на Благовещение.

Тя носи името Рибната църква защото в параклиса под нея има лековито аязмо, в което плуват рибки. Говори се, че те са се появили там като знамение при полагане на основите на храма и че рибките вършат чудеса, но само праведните ги виждат. Ако човек отправи искрена молитва и се вгледа във водата в аязмото, молбата му че бъде чута и изпълнена. Кубето на църквата също носи символика - направено е на люспи - като рибешка кожа. Интересен факт е, че не се знае откъде идва водата в аязмото, а тя никога не намалява. Отец Йордан казва, че водата продължава да блика и според него това е божия намеса

Параклиса “Св. Йоан Предтеча ”е изписан от Захари Зограф през 1838 г. В Асеновград има още една църква, чиито стенописи са рисувани от именития майстор Захари Зограф и то приблизително по същото време, по което художникът е рисувал и горните стенописи – това е църквата „Свети Георги Метошки“.

Следващата ни спирка в Асеновград е Палентологичния музей – филиал на Природонаучния музей в София.Той е единствен по рода си в България, притежаващ една от най-богатите колекции на хипарионова фауна в Европа, с уникални за световната наука експонати. Сред удивителните образци прави впечатление 4,5 метровия скелет древния динотериум /гигантско хоботно животно, подобно на слона/.

Следва свободно време в Асеновград, който е прочут и с производството на маврудовите вина. Не пропускайте да си купите по бутилка Асеновградски мавруд –с плътен рубинен цвят и силен плодов аромат. Както се пее в една песен „Най-хубавото вино е от Асеновград….Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден

Закуска. „Пловдив-древен и вечен“. Той е гордост не само за пловдивчани, но и за всички българи. Избран за Европейска столица на културата, един от най-древните градове в Европа, люлка на антични цивилизации, възрожденски център…днес още по-красив и модерен европейски град.

Ще се разходим по калдъръмените улички на Стария град. Старинният Пловдив е обособен като резерват заради характерните архитектурен комплекс от възрожденски къщи, разположени на трите хълма /Трихълмието/ - Небет тепе, Джамбаз тепе и Тексим тепе. Ще видим къщата на Аргир Куюмджиуглу, наречена „царската къща“ /днес Етнографски музей/, Балабановата къща, къщата на Хиндлиян – най-богато декорираната къща. Ще разгледаме  Античиния стадион, Античния театър, Античната ангора на църквите „Свети Константин и Елена“ – повечето икони в нея са дело на изключителния живописец Захари Зограф и „Света Богородица“, църквата „Света Неделя“- изографисана от Димитър Зограф…

Преминаване през квартал „Капана“ – едно емблематично пловдивско място.. „Една територия става „място“ , когато е налице човешкото изживяване и емоция. „Капана“ е именно такова място- специфично, уникално, пловдивско. Още от възникването си това е най- обживяната част на града- Чаршия. Търговско- занаятчийски зони в средновековието са имали всички по- големи селища в Османска България. Някои са останали и днес- „Чаршията“ в Хасково; „Самоводската чаршия“ във Велико Търново; „Вароша“ в Ловеч и Благоевград… Пловдивската, обаче, е най- голямата и най- запазената до днес и само тя е „Капана“. Място, където лабиринтът на тесните средновековни улички, наситени с едни от най- жизнените дейности- търговия и услуги- пленяват загубилия ориентация посетител и той неочаквано и доброволно „влиза в Капана“.

Следва свободно време за разходка по най-дългата пешеходна улица в света.… цели 1750 метра. Разбира се и обяд в уютно пловдивско местенце. 

Отпътуваме за Пловдивския „Бевърли Хилс“ – село Белащица. Белащица е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища. Сгушен в полите на Родопите Манастирът „Св.Великомъченик Георги Победоносец” е разположен на 1 км югоизточно от с. Белащица и на около 12 км южно от гр. Пловдив, там където от Тракийската низина постепенно започват да се издигат Родопите.

Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Той през 1014 г. по време на битката при с. Ключ изиграл решаваща роля за пленяването на Самуиловите  войници. Манастирът е девически, в него живеят три монахини и една послушница. Той е действащ, отворен за поклонници. Дворът представлява една прекрасна градина. Пространството му  е изпълнено с множество цветни лехи и красиви дървета и храсти, отгледани от монахините с много любов и подредени с вкус и изящество, присъщо на българката. Вдъхвайки от свежия планински въздух и опияняващия аромат на цветята, човек би искал да остане тук завинаги с Бога. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради. Наблизо до манастира, в местността „Чинарите” расте най-дебелото дърво в България – чинар ( явор ), който има обиколка на ствола – ок. 15 м и е на възраст повече от 1300 г. Привлечен от красивата природа и чистият въздух Пенчо Славейков е идвал да летува в Белащица. Любимо място за отдих и отмора е бил хилядолетния Чинар. Той се възхищавал на величието и красотата му. Под неговите клони е написал една от най-хубавите си поеми „Неразделни“ /Стройна се Калина вие, край брега усамотени, кичест Явор клони сплита в нейни вейчици зелени "......Ето защо в центъра на Белащица гордо се издига негов паметник.

Продължаваме по светите места… Има едно място в България, което пази спомена за героите от "Козият рог", което помни стъпките им. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето и мътилката на робството. Караиваница се славела с голямата си, ненагледна хубост. Затова и била изнасилена. След гаврата на турците с нея тя полудява. Мъжът й Караиван я качва на магарето и я довежда да се лекува в Кукленския манастир при лековитата вода в аязмото. Пише го и в началото на "Дивите разкази". От тракийско време този извор е бил прочут с това, че лекува лудите.

И до днес в манастира се пазят веригите, с които са ги връзвали през нощта, за да не буйстват. Смята се, че те също имат лечебна сила. Всъщност в манастира умира и е погребана самата Мария. Накрая и Караиван идва тук в последните дни от живота си, за да пречисти съвестта си пред Бога.

Кукленският манастир „Св.св. Козма и Дамян” е разположен на 15 км югоизточно от гр. Пловдив в северните склонове на Родопите.

 

Известен е още с народното си име „Св. Врачoве”.  В непосредствена близост до портите на манастира се намира аязмо, от което блика лековита вода. Всеки, който употреби тази вода със силна вяра и упование в Бога и по молитвеното ходатайство на Св. братя Козма и Дамян, получава изцерение. Според един ктиторски надпис върху аязмото, манастирът някога е носел и името „Св. Безсребърници”.

 Той е  единствения български манастир,  закрилян и от турските власти, тъй като в него се лекували семействата на османските управници.  

Изморени, но душевно пречистени от светите места, се отправяме към хотела. Нощувка.

 

3 ден

Закуска. Пътешествието продължава…към долината на траките.. Да попаднем в древна тракийска гробница си е адреналиново изживяване, което не бива да изпускаме - особено ако става дума за най-величествения тракийски храм на Четиньова могила. Според учените, това е последният дом на могъщия владетел Ситалк на Одриското царство. Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Той е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на около 40км от Пловдив.През 2000г проф. Георги Китов се натъква на основния храм (от Vв пр. Хр.), който се намира на Четиньова могила. Две години по-късно бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена на могилата Хоризонт. Разкопките не свършват дотук. Открити са общо 120 могили, а от тях само 22 са проучени.

Продължаваме към „Вълшебния град с вълшебните извори“ – Хисаря. Топлите минерални извори благоприятстват на това място да възникне живот от най- дълбока древност. Човешката цивилизация е оставила своите трайни следи около минералните извори през всички исторически епохи, но най-величествените са от римското владичество. Уникалните крепостни стени, римските бани, амфитеатърът, гражданските и култовите постройки са ярки примери за величието и разкоша, съществували около хисарските минерални извори през онези далечни времена. „Момина баня“, „Момина сълза“ и още много легенди, предавани от уста на уста ни карат да се  прекланяме пред несломимия български дух…Пълним си вода от вълшебните извори и потегляме към дома.

Връщане във Варна -  около 19 часа. 

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Араповски маастир;
 • Посещение на Асеновград;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Кукленски манастир;
 • Посещение на Пловдив;
 • Посещение на Белащица;
 • Посещение на Куклен;
 • Посещение на Старосел;
 • Посещение на Хисаря;
 • Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;
 • Входове за посещаваните обекти

 

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.