Екскурзии в страната

Добринище - Безбог
Маршрут: Варна - Добринище - Безбог - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
05.07.2024 г.,    13.09.2024 г.
Цена от: 205 лв.


Програма

 

 

Цена: 205 лв.

 

1 ДЕН   Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по пътя.  Пристигане в  Банско.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуваме за хижа Гоце Делчев и се качваме на лифта за Безбог-един от най-високите гранитни върхове в Пирин. Няма да описваме гледката от лифтатрябва да се види! От тамкратък поход до езерото . Който се е уморилчайната тук предлага ароматен чай, кафе

Има няколко легенди за името на връх Безбог,но найпопулярната е свързана с турско време. Когато към Добринище се насочила турска орда, чиято цел била да наложи исляма над българското население. Българите обаче не искали да бъдат помохамеданчени и решили да измамят нашествениците, като се скрили високо в планината. Тяхната надежда била турците да се заблудят, че минават през изоставено село и да си продължат по пътя. Но за зла участ, мястото се харесало от турците заради минералните извори и разпънали там бивак.Когато българите осъзнали, че турците нямат намерение да си тръгнат, изпратили своите първенци да водят преговори за това да запазят вярата си. Турците обаче не били сговорчиви и обезглавили пратениците. След което нападнали хората горе под върха и ги изклали до последния човек. Клането било толкова ужасяващо, че от кръвта на българите водата в езерото задълго останала червена, за да напомня зверството, извършено спрямо тях на мястото, където нямало Бог, който да ги спаси. И днес, когато се загледате в дъното на езерото, ще забележите леко червения оттенък на пясъка    Отпътуване за село Добърско и църкватаСв.Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.Твърди се,че е построена през 1614 г.,но на голяма мраморна плоча вградена в олтара пише 1112 г. Църквата привлича вниманието с изключително ценните си стенописи и икони, които се отличават с голямо майсторство и с използването на нетрадиционни мотиви. Необичайните похвати, използвани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Иисус Христос в космически кораб. Характерна особеност представлява наличието на най-много женски образи в сравнение с другите български църкви, както и преобладаващите надписи на български език.
Църквата е реставрирана през 1975 г., като са отстранени само наслагванията върху стенописите, без да са използвани бои. В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита.

3 ден Закуска Предлагаме Ви едно незабравимо пътуване с теснолинейката до град Велинград  – пътуване през най живописните места на Пирина – приятна атракция за малки и големи. На гара Велинград  ни чака нашия автобус Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 20 ч

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в Банско;
 • Посещение на село Добърско;
 • Посещение на Добринище;
 • Посещение връх Безбог (без включена входна такса за лифта);
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г. 

Офертата не включва:

 • Билет за лифта :
 • Възрастни: еднопосочен билет – 14лв., двупосочен – 20 лв.;
 • Пенсионери : еднопосочен – 12 лв., двупосочен – 18 лв.;
 • Деца от 4 до 16 г. – еднопосочен – 5 лв., двупосочен – 8 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Билет за теснолинейката – 5лв

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062110000837 от 25.06.2021г.