Екскурзии в страната

Празник на Смилянския фасул
Маршрут: Варна - Смолян - Бачковски манастир - Смилян - Пампорово - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.10.2020 г.
Цена от: 135 лв.


Програма

 

 

Програма:

1 ДЕН  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч. Редовни почивки по маршрута. Пристигане в Бачковски манастир - – вторият по големина и един от най-старите български манастири. Основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, достигнал своя разцвет при цар Иван Асен II И цар Иван Александър, пострадал от турците, възобновен и разширен в началото на XVII в., за да го има днес и за нашите деца. В манастирския храм на Бачковския манастир се пази чудодейната икона на Богородица Умиление. Тя е подарена на манастира през 1311г. от двама грузински пътешественици – Атанасий и Окрапир. Има и легенда, че иконата сама е “прелетяла” от един грузински манастир и е “кацнала” в местността “Клувията”. От там монасите я занесли в манастира и я поставили при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом.

Отпътуване за Смолян.Разходка из центъра на града.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Смилян с единствения в страната Музей на боба, в който всеки посетител може да залепи бобено зърно на огромно пано - кандидат за “Книгата на рекордите на Гинес”. Организаторите предвиждат базар, концерт и кулинарна фиеста на ястия с прочутия фасул. Празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче .

След обяд – посещение на прочутите Агушеви конаци. -единствения късносредновековен феодален замък на Балканите

 Намират на 25 км. южно от град Смолян, в тайнствената планина Родопи в село Могилица . Те са най-големият феодален замък на Балканите, строен в продължение на 20 години – 1820 - 1840 г., от трима майстори за Салих Ага и тримата му сина. Много интересна е външната кула, която не се среща другаде. Замъкът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Има три двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове, като във всеки двор има кладенец. Коплексът на Агушевите конаци е служел за резиденция на богатия турски феодал.  Така, всеки от трите двора представлява самостоятелна жилищна единица. В двора са включени кладенецът, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения.Жилищните помещения са богато подредени и разкриват красотата на родопските наредби от 19 век.Агушевите конаци са паметник на културата който обаче е върнат на наследниците на Агуш Ага, които са го превърнали в частен музей.

Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН   Закуска.Отпътуване за дома. Пътуване покрай красивите язовири Въча /Антонивановци/ и Кричим и фотопауза на стената му за  снимки. Ще видим и извор Михалково – единствения извор на естественно газирана вода. Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

2 нощувки със закуски в Смолян;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Посещение Бачковски манастир;

Посещение на Агушевине конаци

Посещение на Смилян;

Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.;

Офертата не включва: 

Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв. на ден;

Разходи от личен характер;