Екскурзии в страната

Кръстова гора
Маршрут: Варна - Асеновград - КРЪСТОВА ГОРА - Бачковски манастир - Чирпан - - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
22.06.2024 г.,    20.07.2024 г.
Цена от: 150 лв.


Програма

 

 

 

 

Цена : 150 лв 

 

1 ДЕН

Отпътуване от Варна в 07,00 ч,ул. Антим 1.Редовни почивки по пътя.Първият ни обект за посещение е музея на Яворов в Чирпан. Не само музеят е интересен Уредникът по неповтори начин ни въвежда в света на големия поет, прави ни съпричастни с мечтите и страстите му..Нощувка.

 

2 ДЕН   Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Кръстова гора. Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи.

Самият Кръстов връх е висок 1545 м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище.През 1936 г. в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен.През есента на 1995 г. е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”.

Следва-посещение на  Бачковски манастир, основан през 1083 г.от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход.

Както повечето български манастири и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започнало в края на XVI век. Църквата „Св. Богородица” била построена през 1604 г.

Църквата и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната.

Чудотворната икона Св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори, днес не може да се датира точно, защото е покрита почти цялата със сребърен обков с надпис от 1311 г. Според византийски предания от XIV в. тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата. Време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Асеновград където се намира църквата „Света Богородица Благовещение“, по-известна като Рибната църква.

В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. Да, рибки! От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно).

 

След посещението на Рибната църква отпътуване за Варна. Пристигане в града  вечерта.

 

 

Офертата включва:

Транспорт с лицензиран микробус 

1 нощувка със закуска  в гр.Лъки /с.Борово/;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Посещение на Чирпан

Посещение на Кръстова гора;

Посещение на Бачковски манастир;

Посещение на Рибната църква;

Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

 

Офертата не включва:

Входни такси за посещаваните обекти;

Разходи от личен характер;

Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;

 

 Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

Mинимален брой участници: 15

   Необходими документи: лична карта 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване. 

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

 

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062110000837 от 25.06.2021г.