Екскурзии в страната

Стара Загора - градът на липите , най - старият манастир в Европа
Маршрут: Варна - Стара Загора - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
10.10.2020 г.
Цена от: 90 лв.


Програма

 

 

Стара Загора остава някак извън обичайните туристически обекти, извън полезрението на туристическите фирми. А тук  има много интересни неща – и исторически и природни забележителности. Заповядайте да ги видим!

1 ден Тръгване в 7,30ч от „Антим1“. С една почивка за кафе и сме в „града на липите“  или града на правите улици. В Освободителната война целия град изгаря и затова сега е нов,  построен по общ проект с красиви и широки улици. Тук, обаче от най- древни времена е кипял човешки живот. На мястото на днешния млад град се намират единствените в Европа запазени неолитни жилища от 8 хиляди години преди новата ера. В самия център на града може да се разходите по автентична римска улица на Августа Траяна и да седнете на скамейките на римския амфитеатър и  ако имате въображение да погледате гладиаторските игри от 3 – 2 век преди н.е.

Тук в Стара Загора е и реставрираната Ески джамия – със сбъркания вход и с изумителния купол без вътрешни подпори! Такъв има в Европа само още един – във Флоренция! Този паметник на културата е уникално съчетание на езически храм, средновековна християнска църква със запазени стенописи от 10 век и мусюманска джамия от 1 140г Може би единния и всемогъщ Бог на всички хора я е запазил от пламъците на пожара и разрушенията на войната – само нея, единственна оцеляла сграда от целия град!

2ден Закуска Ще посетим величественния монумент издигнат в чест на Освободителната война и поемаме към село Златна ливада където се намира манастирът „Св Атанасий“ основан от Свети Атанасий – Велики – патриарх  Александрийски през 344 година. Това е  първият манастир в Европа. Това е посочено в житието на светеца и е потвърдено от съвременните научни изследвания. .Издига се на живописен хълм над селото, на десния бряг на Старата река недалеч от вливането ѝ в Марица. Манастирският комплекс включва църква (възстановена през 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., както и нови крила построени по желание на Людмила Живкова в 1979 г. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е било сред монашеските килии. Икона на Атанасий Велики, рисувана в Александрия е подарена от Александрийски патриарх Петрос VII, втори в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх, в 2003 г., когато той идва в манастира на поклонение пред свети Атанасий.

. В манастира се пази препис от Реймското евангелие от оригинала в библиотеката на Реймс, направен от наши художници и дарен на манастира. Това е първото копие на святата книга на български език, над чийто български глаголически и кирилски текст повече от 200 години във вярност към Бога и народа са полагали клетва френските крале при коронацията си в град Реймс- недалеч от Париж. Като отидете в Реймс спомнете си за нашия  уникален манастир