Екскурзии в страната

Мезек - Ивайловград - Глухите камъни
Маршрут: Варна - Мезек - Ивайловград - Глухите камъни - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.07.2021 г.,    27.08.2021 г.
Цена от: 125 лв.


Програма

 

ДРЕВНИ И СЪВРЕМЕННИ ПАМЕНТИЦИ  В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ

Устремски манастир - Мезек – Неутзикон – Ивайловград – Хасковската Богородица - Увунджово

ДЕН 1: 

Отпътуване в 7 часа от „Антим !“ Варна. Пътуваме със две спирки за кафе и хапване до Свиленград. Почивка и посещение на красивия Устремски манастир край Тополовград Потънал в цветя, той пази спомена за онези страшни времена когато тук е шетал Индже войвода. В олтаря на манастирската църква е погребана главата на неговия байрактар Кара Кольо. 

Следващият обект е ДОЛМЕНЪТ при с Хлябово.Долмените са мегалитни съоръжения, които са изградени от няколко отвесно положени каменни плочи,  покрити с друга каменна плоча, като по този начин плочите образуват камера. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Изграждането им е свързано с религиозните вярвания и ритуали през древността и много често са използвани за погребения. 

. Село Хлябово в Сакар е сред местата в България с най-голяма концентрация на долмени, като един от най-големите и добре проучени е именно долменът в местността Нъчеви чаири който ще видим.Състои от две камери – голяма и малка, като в малката камера са разкрити следи от погребален ритуал и части от скелет. Сред находките са бронзов пръстен, фрагментирана бронзова гривна, части от обеци и керамика. Долменът е бил покрит със земен насип.

Стигаме до Свиленград. Очаква ни мостът на Мостът  на Мустафа паша – „Старият мост“ . Построен в периода 1512 – 1529 г. Дело е на прочутия архитект Мимар Синан и е част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам, финансиран от султанския везир Дамад Мустафа паша. По-късно около комплекса възниква град Мустафа паша, днес Свиленград.

Подължаване към село Мезек и разглеждаме най-дългата открита в България  и на Балканския полуостров тракийска гробница. Посещение на византийската крепост Неутзикон, датираща от времето на император Алексий Първи Комнин,  една от най-добре запазените крепости по българските. Пристигаме в Любимец  Настаняване Нощувка.

ДЕН 2:

Закуска  Отпътуване за местостта „Глухите камъни“  Преход до Глухите камъни - един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи, възникнал през ранножелязната епоха и функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище, и тракийско селище, съществувало южно от скалата. 

При ясно време от върха се открива красива гледка към язовир Ивайловград. ВНИМАНИЕ!

ИМА ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД!!!

(Преходът е по равен горски път - около  1 час  в едната посока).

Пристигане в  Ивайловград и разглеждане на интересния Исторически музей.Посещение на винарската изба  Ямантиеви в града и възможност за закупуване на прекрасните южни червени вина  продавани в цяла Европа.

За дамите в определена възраст – посещение на работилницата за производство на тахан- по оригиналната рецепта от миналия век, без грам химия, таханът от Ивайловград  е изключително полезен за костите.  Нощувка в Любимец.

ДЕН 3: 

Закуска. Хасково - Градът на Богородица .   Спирка за разглеждане на статуята на Хасковската Света Богородица - покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света! През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария - една от най-високите на Балканския полуостров. Може да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха й. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България. 

Отпътуване към хасковското село Узунджово. Разглеждане на Узунджовската църква "Успение Богородично" - най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът - един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица,  дело на тревненския първомайстор Уста Дарин Божков. 

Следва уникалната Алескандровска гробница!!! Открита случайно от проф Г Китов - тя е една от най- добре запазените паметници на културата н атраките по нашите земи – с  уникални рисунки разказващи интересни истории от живота на гордите свободолюбиви и непокорни траки.  Александровската гробница е под закрилата на ЮНЕСКО – паметник с културно историческо значение за историята на цялото човечество! (Посещава се точното копие на историческия обект )

Връщането е около 19 часа. Заповядайте!!!