Екскурзии в страната

Мезек - Ивайловград - Глухите камъни
Маршрут: Варна - Мезек - Ивайловград - Глухите камъни - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
24.07.2020 г.
Цена от: 125 лв.


Програма


ДЕН 1:
Отпътуване в 7 часа от „Антим !“ ВАрна. Пътуваме със две спирки за кафе и хапване до Свиленград. Почивка и посещение на красивия Устремски манастир край Тополовград Потънал в цветя, той пази спомена за онези страшни времена когато тук е шетал Индже войвода. В олтаря на манастирската църква е погребана главата на неговия байрактар Кара Кольо.
Подължаване към село Мезек и разглеждане най-дългата открита в България и на Балканския полуостров тракийска гробница. Посещение на византийската крепост Неутзикон, датираща от времето на император Алексий Първи Комнин, една от най-добре запазените крепости по българските. Пристигане в Ивайловград Настаняване Нощувка.
ДЕН 2:
Закуска Отпътуване зо местостта „Глухите камъни“ Преход до Глухите камъни - един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи, възникнал през ранножелязната епоха и функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище, и тракийско селище, съществувало южно от скалата.
При ясно време от върха се открива красива гледка към язовир Ивайловград. ВНИМАНИЕ!
ИМА ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД!!!
(Преходът е по равен горски път - около 1 час в едната посока).
Връщане в Ивайловград Посещение на винарската изба Ямантиеви в града и възможност за закупуване на прекрасните южни червени вина продавани в цяла Европа.
За дамите в определена възраст – посещение на работилницата за производство на тахан- по оригиналната рецепта от миналия век, без грам химия, таханът от Ивайловград е изключително полезен за костите. Нощувка.
ДЕН 3:
Закуска. Хасково - Градът на Богородица . Спирка за разглеждане на статуята на Хасковската Света Богородица - покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света! През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария - една от най-високите на Балканския полуостров. Може да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха й. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България.
Отпътуване към хасковското село Узунджово. Разглеждане на Узунджовската църква "Успение Богородично" - най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът - един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица, дело на тревненския първомайстор Уста Дарин Божков.
Връщането е около 19 часа. Заповядайте!!!