Екскурзии в страната

Хасково - Кърджали - Меандрите на Арда - Дяволския мост
Маршрут: Варна - Хасково - Кърджали - Меандрите на Арда - Дяволския мост - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 205 лв.


Програма

 

Програма:

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Почивки по пътя за обяд и кафе.

Ранния следобед – пристигане в Кърджали.Там ще посетим манастира на отец Боян Саръев – един от най-мощните духовни центрове в България. Храмовият комплекс “Успение Пресвета Богородица” в кърджалийския квартал “Гледка” е едно от най-посещаваните от миряните свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че комплексът е  изграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра в Родопите.

При разкопки в близкия тракийски култов комплекс  Перперикон археологът Николай Овчаров намира няколко реликвариума, съхраняващи по думите на специалисти част от кръста,на който е бил разпнат Христос.

Следва посещение на Историческия музей който се помещава в красива сграда ,строена в началото на 20-те години на ХХ в.Заобиколен е от красив парк ,приютяващ над 30 растителни видове,които могат да бъдат видени единствено в България .

Експозиционните зали са разположени на три етажа с обща площ 1300кв. м. На първия етаж в девет зали хронологично е проследен животът в периода от VI хилядолетие пр. Хр. до Средновековието. Интерес представлява възстановка на селищна могила от неолита, фотоси на скални гробници, светилища, обредни плочи, римска керамика, бижута и накити от християнски некрополи и други.
На втория етаж в четири зали е представена природата на Източните Родопи. Тук могат да бъдат видени фотоси – вкаменелости на миди, охлюви, морски таралежи и звезди, корали и дървета, дори и на риба. Има също колекции от билки, от рудни минерали, както и фотоси на неповторими скални форми – Каменна сватба, Каменни гъби, Слонът, Вкаменената гора, Счупената планина и др.

На третия етаж е разположена експозицията на отдел “Етнография”, наредена в 10 зали и представяща експонати от XIX и началото на XXв. Показани са възстановки на характерни за региона занаяти като земеделие, животновъдство, въглищарство, металообработване, обущарство, шивачество и тъкачество. От домашните занаяти са представени предене, плетачество, тъкане на кенарени платове.Посещение на манастира св.Йоан Предтеча от VI век.

Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Ардино.Там ще посетим Тракийското светилище „Орлови скали”.

Съществуват няколко теории и легенди за Орлови скали ,които обаче не са намерили своето потвърждение.Според едни нишите са били погребални съоръжения – в тях се поставяли урни с пепелта на покойниците.

Друга,подобна на тази теория ,определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите.Те наподобявали силует на висящ прилеп.Според древните вярвания именно той превеждал душата на мъртвеца към света на отвъдното.

Има и трето  предположение ,което отхвърля твърдението скалните ниши да са се използвали като некропол ,защото са трудно достъпни за извършването на подобни ритуали.Предполага се,че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни ,свързани с космогоничен обред.

Заради мистичността на това място и многото неизвестни,сред местните се разказва легенда за змей ,който живее под скалите и пази тайно съкровище.

Отпътуваме за Дяволския мост (Шейтан кюпри) – най –големия и най-известния Османски мост в Родопи. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото – Дяволски мост. Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

ВНИМАНИЕ!!!Предлагаме предвижване с бусове/цена около 10 лв/ !!!

Връщане в Кърджали.Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН   Закуска.Отпътуване за Перперикон – археологически  комплекс в Източните Родопи,състоящ се от голямо мегалитно светилище отпреди 8000 г. през каменната ера,паметници от античността и средновековна крепост.

Скалното светилище представлява огромен планински масив,в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка.На самия връх е разположен огромен басейн,скални тронове,просторни изсечени в скалата помещения и пейки.

В централната част на крепостта е разкрита късноантична християнска църква,еднокорабна с два притвора.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци през 1362 г.и жителите му са отвлечени в робство.

Ще посетим и Каменните гъби. Според легендата въглищарят Радуил имал 4 дъщери.Един ден те тръгнали за вода ,но били подгонени от орда нашественици.Девойките изплашили коня на водача,който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на едната от тях,но щом докоснала земята,тя мигом се превърнала в каменна гъба.Замахнал и покосил другите две сестри,но се повторило същото.Изплашил се Омур,слязъл от коня,но преди да убие последното девойче,главата и сама се превърнала в камък.Ужасен, той скочил от коня и понечил да избяга,но при първата крачка се превърнал в черна скала.Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 20.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Кърджали;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Историческия музей в Кърджали (без включена входна такса);
 • Посещение на Тракийското светилище „Орлови скали”;
 • Посещение на Дяволския мост;
 • Посещение на Перперикон (без включена входна такса);
 • Посещение на Каменните гъби;
 • Застраховки за лица до 69.99 г.;

 

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти – Перперикон 3 лв. за възрастни, Исторически музей – 6 лв. за възрастни;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.