Екскурзии в страната

Крепостта Хоталич - Севлиево - Батошевски манастир
Маршрут: Варна - Крепостта Хоталич - Севлиево - Батошевски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
07.11.2020 г.
Цена от: 90 лв.


Програма

 

 

Ходили ли сте във Севлиево? Какво знаете за този град разположен само на 350км от Варна? Освен известния габровски анекдот за музиката му и Завода за санитарна керамика, чиято продукция ползуваме всички – нищо. Да си признаем – и ние никога не сме ходили в този град. 

Тогава хайде да го открием заедно! Предлагаме Ви една приятна разходка през почивните дни!

Тръгваме както винаги от „Антим“1 и пътуваме до Севлиево. Приятен, чист красив площад ни очаква.  Впечатляващ  паметник – Статуя на Свободата с интересна история, старинна църква от 1834г.,Славейковото училище – исторически музей сега,  моста над Росица построен  от Колю Фичето – това е Севлиево. И разбира се съвременните заводи край града даващи работа на жителите му. От там –крепостта Хоталич. Разположена на платото над града средновековната крепост е една от най- големите крепости пазили подхода към столицата Велико  Търново. Днес тя е възстановена по европейските програми и дава доста добра представа за това що  е това средновековна крепост и как са живяли хората в нея.Свободно време в Севлиево. Нощувка

2 ден Закуска Ще посетим Батошевския женски манастир Построен от малолетния цар Михаил Асен през 1 250г.По време на османското робство манастирът е място за складилане на оръжие, тук отсяда многократно Матей Преображенски и Ангел Кънчев. При потушаване на Априлското възстание турците запалили манастира, но неочаквано завалял  дъжд и спасил църквата. В нея и до днес могат да се видят красивия резбован иконостас и ценните икони рисувани от Цаню Захариев и сина му Захари Цанюв.

 Връщането у дома е около 18часа   Заповядайте пак!