Екскурзии в страната

Агушевите конаци - Смилян - площадката "Върхът" - Могилица
Маршрут: Варна - Агушевите конаци - Смилян - площадката "Върхът" - Могилица- Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
19.07.2024 г.,    23.08.2024 г.,    27.09.2024 г.,    01.11.2024 г.
Цена от: 205 лв.


Програма

  

 

Цена: 205 лв.

Предлагаме Ви пътуване в сърцето на Родопа планина – до прочутото село Смилян и легендарните Агушеви конаци – единственият изцяло запазен феодален замък по нашите земи.

А за гледката от новата площадка – ще кажете Вие.

1 ден Тръгване от „Антим 1“ в 07.00 ч. Пътуваме до Смолян. Пътя ще разнообразим с приятни почивки за кафе и с кратък престой в Бачковския манастир – за по свещица. Пристигаме в Смолян. Настаняване. Свободно време за разходка по центъра на града. Нашият гид ще Ви препоръча някоя хубава родопска механа за вечеря или ще Ви покаже онова скромно заведение където правят прочутите родопски пататници и клинове – опитайте ги непременно!

Нощувка

2 ден Закуска и към Смилян – града на Боба. Уникален е смилянският фасул-  фасульовица както го наричат тук. Традициите за отглеждане на фасул в района датират от повече от 250 години. Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловена от близостта на река Арда, температурните граници и качеството на водата, характерни за района на село Смилян, са подходящи за отглеждане на фасул. Смилянският фасул притежава уникален вкус и е известен както в България, така и в чужбина. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор. Годишно в района на горното течение на река Арда се отглеждат до 30 тона смилянски фасул. На цвят той е от бял до тъмно лилав, на големина – е два до три пъти по голям от обикновения фасул, на вкус – е –  трябва да го опитате. От фасул тук се правят какви ли не вкусотии – салата, в гърне, паниран, даже шишче.В музея на фасула има пана, снимки и какво ли не изработено от фасул. От 2003 г тук се провежда и пъстрият и весел празник на боба.

От тук – към Могилица. Малкото родопско село с големи туристически амбиции. Защо ли?

Тук ще видим прочутите  Агушеви конаци – най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Те са свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. Поради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров. Изграден е в началото на ХІХ век от 3 майстори за Салих Ага неговите 3 синове. В края на ХХ век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага. Пред нас се изправя внушителен архитектурен ансамбъл от голям и малък конак и уникална кула прилична на фар..И всичко това с чудесни цветни шарки по стените, с уникална подредба на стаите- свидетелство за това как са живяли тук преди….Запазена е даже уникалната библиотека с около 400 тома книги старинни ръкописи на арабски и турски език притежание на фамилията.

Новото тук, в Могилица е уникалната площадка „Върхът“. Стига се до там с джип срещу допълнително заплащане. Гледката не може да се опише – трябва просто да се види . Да и се насладим заедно! Връщане в хотела . Нощувка

3 ден Закуска . Тръгваме за дома. Но не бързайте – ще пътуваме по уникален път през планината .Ще спрем в Широка лъка, ще видим Михалково – където се  добива  прочутата естествено  газирана минерална вода. Фотопаузата е на едно от най-красивите места в планината – язовир Въча ( старото име „Антонивановци“ чийто паметник е на язовирната стена).. Разположен е по поречието на река Въча, на границата между Област Смолян, Област Пазарджик, Област Пловдив. .Част е от каскадата „Доспат-Въча“. Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната – 144,5 м. Той е най-големият язовир на реката и сред от най-големите в България изобщо. Дълъг е около 10 км .Водите на язовира се използват за напояване на Пловдивското поле. В язовира вирее голямо разнообразие от риба – бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това е r много известно място за риболов.

Връщането у дома е около 19 часа . Приключението си заслужава! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Смолян;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Агушевите конаци (без включена входна такса);
 • Посещение на Могилица;
 • Посещение на Смилян;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входна такса за Агушевите конаци – 8 лв.;
 • Цена на пътуването с джип до „Върхът“ 20 лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062010010706 от 25.06.2020г.