Екскурзии в страната

Агушевите конаци - Смилян - площадката "Върхът" - Могилица
Маршрут: Варна - Агушевите конаци - Смилян - площадката "Върхът" - Могилица- Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
08.10.2021 г.
Цена от: 140 лв.


Програма

  

Предлагаме Ви пътуване в сърцето на Родопа планина – до прочутото село Смилян и легендарните Агушеви конаци – единственият изцяло запазен феодален замък по нашите земи.

А за гледката от новата площадка – ще кажете Вие.

1 ден Тръгване от „Антим1“. Пътуваме до Смолян. Пътя ще разнообразим с приятни почивки за кафе и с кратък престой в Бачковския манатир – за по свещица. Пристигаме в Смолян. Настаняване  Свободно време за разходка по центъра на града. Нашият гид ще Ви препоръча някоя хубава родопска механа за вечеря или ще Ви покаже онова скромно заведение където правят прочутите родопски пататници и клинове – опитайте ги непременно!

Нощувка

2 ден Закуска и към Смилян – града на Боба. Уникален е смилянският фасул-  фасульовица както го наричат тук. Традициите за отглеждане на фасул в района датират от повече от 250 години. Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловена от близостта на река Арда, температурните граници и качеството на водата, характерни за района на село Смилян, са подходящи за отглеждане на фасул. Смилянският фасул притежава уникален вкус и е известен както в България, така и в чужбина. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор. Годишно в района на горното течение на река Арда се отглеждат до 30 тона смилянски фасул. На цвят той е от бял до тъмно лилав, на големина – е два до три пъти по голям от обикновенния фасул, на вкус – е -  трябва да го опитате. От фасул тук се правят какви ли не вкусотии – салата, в гърне, паниран, даже шишче.В музея на фасула има пана, снимкии какво ли не изработено от фасул. От 2003 г тук се провежда и пъстрият и весел празник на боба.

От тук – към Могилица. Малкото родопскосело с големи туристически амбиции. Защо ли? 

Тук ще видим прочутите  Агушеви конаци - най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Те са свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. Поради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров. Изграден е в началото на ХІХ век от 3 майстори за Салих Ага неговите 3 синове. В края на ХХ век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага. Пред нас се изправя внушителен архитектурен ансамбъл от голям и малък конак и уникална кула прилична на фар..И всичко това с чудесни цветни шарки по стените, с уникална подредба на стаите- свидетелство за това как са живяли тук преди....Запазена е даже уникалната библиотека с около 400 тома книги старинни ръкописи на арабски и турски език притежание на фамилията. 

Новото тук, в Могилица е уникалната площадка „Върхът“. Стига се до там с джип срещу допълн заплащане. Гледката не може да се опише – трябва просто да се види . Да и се насладим заедно! Връщане в хотела . Нощувка

3 ден Закуска . Тръгваме за дома. Но не бързайте – ще пътуваме по уникален път през планината .Ще спрем в Широка лъка, ще видим Михалково – където се  добива  прочутата естественно  газирана минерална вода. Фотопаузата е на едно от най-красивите места в планината – язовир Въча ( старото име „Антонивановци“ чийто паметник е на язовирната стена).. Разположен е по поречието на река Въча, на границата между Област Смолян, Област Пазарджик, Област Пловдив. .Част е от каскадата „Доспат-Въча“. Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната – 144,5 м. Той е най-големият язовир на реката и сред от най-големите в България изобщо. Дълъг е около 10 км .Водите на язовира се използват за напояване на Пловдивското поле. В язовира вирее голямо разнообразие от риба – бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това е r много известно място за риболов.

 Има още нещо. Оставете си малко пари.Ще направим малка спирка на един чудесен магазин за месо и колбаси – подходяща гарнитура за боба. 

Връщането у дома е около 19 часа . Приключението си заслужава! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Допълнителни плащания: вход за Агушевите конаци – 6лв

Цена на пътуването с джип до „Върхът“ 15лв