Екскурзии в страната

На хладно в Трявна - Килифаревски манастир
Маршрут: Варна - Трявна - Килифаревски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
10.07.2021 г.
Цена от: 85 лв.


Програма

 

1 ден Тръгваме раничко от „Антим 1“. Кратка спирка за сутришното кафе, да видим Килифаревския манастир  и по обяд сме в Трявна. Настаняваме се Почивка. По хладина към 16ч – разходка по старата част на града до Даскаловата къща с резбованите тавани.    Кой е по-красив – всеки решава сам. Не пропускайте училището на Славейков,църквата  - градена нощем и опушвана  със слама за да изглежда стар градежът и и разбира се магазинчето със старовремски сладости – шарени петлета , бяло сладко, „габровски шоколад”!  След това – да отдадем дан на съвремието – най хубавото бельо, най- сънливите пижами са тук – пък и без армаган може ли? Правете каквото правите, хапнете каквото искате, но непременно елате около 22 часа на мегдана. Старият часовник, заради който тревненки не трябвало да носят царствените си  „сокаи” ще ви изпее най-нежната любовна песен писана от тревненското момче стигнало до висините на световната поезия –Пенчо Славейков. „За сърцата що се любят – и смъртта не е раздяла” Какъв по-хубав завършек на деня от това!

2ден Закуска и отпътуваме за Вонеща вода. Един позабравен курорт с уникална минерална мода – дала името на курорта. Спирка за да пробваме водата и към Килифаревския манастир. Това е един от най- големите и важни манастири край столнината Велико Търново.  с дълга и славна история 

Първоначално, Килифаревският манастир е бил построен горе на хълма над сегашния манастир, по времето на цар Иван Алксандър. Основател на манастира е видният исихаст свети Теодосий Търновски. Малко по малко Килифаревският манастир става духовен и книжовен център, манастир-лавра, което ще рече главен манастир. От тук започват пътя си известни духовници като свети Киприян – московския патриарх  и свети патриарх Евтимий Търновски.

По време на турското робство, Килифаревският манастир е бил разрушен. През 1718 година е бил построен отново на мястото, на което се намира в момента. За съжаление, в края на 18-ти век отново претърпява разрушения по време на кърджалийските нашествия. В сегашния си вид, манастирът е построен през 1840-1842 година от майстор Колю Фичето. Иконостасът и иконите в манастирския храм са направени от тревненски майстори.

Сега е девически и двора му е пълен с цветя. Тук царят тишина и спокойствие. Следва кратка спирка във Велико Търново – за обяд. Връщането у дома е около 17,30часа