Екскурзии в страната

Златоград - Дяволския мост - Неделино
Маршрут: Варна - Златоград - Дяволския мост - Неделино - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.08.2024 г.,    22.11.2024 г.
Цена от: 205 лв.


Програма


 

Цена : 205 лв 

 

 

ПРОГРАМА

Златоград – Ардино - Дяволският мост  - Орлови скали – Неделино - Хасково

1 ДЕН 

Отпътуване от Варна за Златоград, ул.Антим 1 в 07.00 ч.Почивки по пътя за обяд и кафе.

Ранния следобед – пристигане в Кърджали. Свободно време за обяд и разходка в центъра на Кърджали и при желание може да се   посети Историческия музей, който се помещава в красива сграда ,строена в началото на 20-те години на ХХ в. Заобиколен е от красив парк ,приютяващ над 30 растителни видове,които могат да бъдат видени единствено в България .

Следва посещение на манастира св.Йоан Предтеча от VI век. Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е български православен манастир, разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали (квартал Веселчане). Той е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”.

Основан е през VI – VII век. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил и силно атонско влияние. Манастирът е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.

Руините на манастира са открити още през 30-те години от местни любители на историческото минало. Дълги години останките остават непроучени до 1962 г., когато са открити и други части от сградите на манастира. Цялостното археологическо проучване е извършено в периода 1980-1984 г. Реставрацията протича от 1998 до 2000 година.

Историческите сведения и запазените останки от градежи дават основание да се твърди, че той се е превърнал още в края на IX и началото на X век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки, намерени в храма и около него – пет зидани гробници. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XI и началото на XII век.

В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил (църковна одежда), тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки. Това потвърждава, че през средновековието днешният Кърджали е бил важен християнски център. Счита се, че епитрахилът е изключително скъп и е изработен в Константинопол.

През 2000 година е осветена отново възстановената църква на манастира.

От двора на манастирския комплекс се отваря живописна гледка към „Водното огледало“ на язовир Кърджали.

През 2009 г. е изграден внушителен канал на р. Арда, в очертанията на града. Започва на около 300 м след стената на яз. “Кърджали” и стига до моста към кв. “Веселчане”, почти до нулата на яз. “Студен кладенец”. Представлява внушително съвременно хидротехническо съоръжение, част от цялостен проект за благоустройство на тази част от града. Основната функция на съоръжението е да провежда големи количества вода при аварийно източване на язовир "Кърджали", без да бъдат нанесени щети на хората и сградите.

За изграждане на „Водното огледало“ са били необходими близо 40 години. Освен за защита от наводнения, изкуственото езеро може да се използва за водни спортове, а терените край реката да се превърнат в паркове и зони за отдих.

Отпътуване за Златоград – най- южният град на България.

Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

 

2 ДЕН 

Закуска. Свободно време в Златоград – Възрожденската перла на Родопите и градът на Делю Хайдутин.

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Най- забележителната атракция в етнографският ареален комплекс „Златоград” е въртяното кафе на пясък. Не пропускайте да опитате и от него. Единственото място в България, където се предлага въртяно кафе на пясък, е Златоград. Въртяното кафе е една от емблемите на града. Традицията се спазва от над 100 години и е пренесена от Сирия.

През пролетта на 2017 година е открит Музей на родопския войвода Делю Хайдутин. Годината е обявена от Община Златоград за година на Делю Хайдутин по повод 240 години от рождението му. В музея има изложен калъп за леене на куршуми, с остатъци от сребро. Смята се, че именно в него е отлят сребърният куршум, с който е убит.

Всеки знае, че песента „Излел е Делю хайдутин“, в изпълнение на Валя Балканска лети в Космоса, но в новия музей може да се види копие на златната плоча; туристите ще разберат какво означават диаграмите и скиците изобразени на нея, какво още съдържа плочата и какво е нейното движение в Космоса. В интерактивната зала „Делю и космосът“ туристите ще могат да научат повече за войводата, като изгледат кратък филм за него.

Свободно време и обяд.

13.00 ч. - Отпътуване за Ардино.Там ще посетим Дяволския мост (Шейтан кюпри) – най –големия и най-известния Османски мост в Родопи. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото – Дяволски мост. Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Следва отпътуване за Тракийското светилище „Орлови скали”.

Съществуват няколко теории и легенди за Орлови скали ,които обаче не са намерили своето потвърждение. Според едни нишите са били погребални съоръжения – в тях се поставяли урни с пепелта на покойниците.

Друга,подобна на тази теория ,определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите.Те наподобявали силует на висящ прилеп.Според древните вярвания именно той превеждал душата на мъртвеца към света на отвъдното.

Има и трето  предположение ,което отхвърля твърдението скалните ниши да са се използвали като некропол ,защото са трудно достъпни за извършването на подобни ритуали.Предполага се,че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни ,свързани с космогоничен обред.

Заради мистичността на това място и многото неизвестни,сред местните се разказва легенда за змей ,който живее под скалите и пази тайно съкровище.

ВНИМАНИЕ!!!Предвижването до Дяволския мост и Орлови скали се осъществява  с бусове/цена около 25лв/ !!!

Следва свободно време в град Ардино.

И преди да се приберем в Златоград ще направим кратка спирка в гр. Неделино Над града се извисяват хълмовете Света Неделя и Свети Илия. Легендата ги определя за брат и сестра, които отказали да приемат исляма и били изгорени на клада. На Гергьовден, който тук наричат Адралез, на Света Неделя правят събор. Той освен всичко друго символизира и началото на лятото. То свършва по Касъм или Димитровден, когато пък идва зимата.

Ще направим кратка фотопауза в Градски парк “Николай Кауфман” . Намира се в централната градска част на Неделино. В него има паметна плоча на откривателя на явлението “Неделински двуглас” През септември градът организира фестивал на неделинския двуглас. Описан за първи път от Николай Кауфман, той не се среща никъде другаде в Родопите. Сестри Георгиеви, сестри Чакърови и сестри Хаджиеви са популярните имена в този стил, в който единият глас води, а другият нарежда.

В парка има и мемориален знак на мястото, където са полагали робски принудителен труд евреите от 3-та трудова дружина в периода 1941 – 1944 г.

И на тръгване ще запалим по свещичка в Църквата “Света Неделя,  разположена в централната градска част  на Неделино. Тя е млада църква, построена  през 1997 г. с помощта на дарители.

Връщане в Златоград. Свободно време. Нощувка.

 

3 ДЕН  

Закуска. Отпътуване за Хасково – град с хилядолетна история и древни корени.

Ще посетим монумента на Св. Богородица.  Тя е най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света. Символът не е избран случайно. Божията Майка винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Монументът се издига на хълма Ямача в границите на града и притежава сертификат от Книгата на световните рекорди на Гинес. Уникалната статуя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент. Общата му височина е 32,8 м, а в основата му е изграден параклис. Цялата конструкция тежи 80 тона. Религиозният комплекс е официално открит с тържествен водосвет на 8 септември 2003 г., а през 2005 г. е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“. От 2009 г. монументът е част от 100-те национални туристически обекта. През 2010 г. до статуята на Богородица бе изградена и камбанария. Със своите почти 30 м височина тя е една от най-високите на Балканския полуостров. На върха й са поставени 8 камбани с различна големина. Камбанарията е достъпна за туристи, а от най-високата й точка се разкрива красива гледка към града.

Следва свободно време за обяд и разходка из центъра на Хасково и отпътуване за село Узунджово.

 Защо хасковското село Узунджово е било едно от най-известните в този край на България? Оказва се, че всеки септември селото се е превръщало в търговско средище, на което търговци от близо и далеч са идвали, за да изложат стоката си. Узунджовският панаир е бил известен в цялата Османска империя и най-видните и богати търговци използвали възможността, за да изтъргуват на възможно най-добрите цени стоките си.

Най-интересната забелижителност, запазена до днес е Узунджовската църква „Успение Богородично“, която ще посетим. Тя е най-голямата селска църква в България. Църквата е известна с това, че през вековете е била ту църква, ту джамия. Архитектурата й не е нито на джамия, нито на типичен православен храм. Запазени са белези и от двете религии и спокойно може да послужи за доказателство как те битуват под един покрив. Храмът е построен през Османското владичество от потурчен български майстор. Майсторът обаче не обръща джамията с лицето към Мека – свещеният град за мюсюлманите, а я разполага на югоизток. В края на 1906 година й се правят няколко архитектурни промени, след които става православна църква – „Успение Богородично“. И днес се нарича така, и  е храм на православната религия, но все още пази белезите от периода, в който е била джамия. Друго, с което Узунджовската църква е единствена, е иконостасът. Това е единственият храм не само в България, но и в света, в който има надписи на глаголица.

И.. изпълнени с прекрасни емоции и впечатления се отправяме към дома....

Пристигане в града около 20.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Златоград;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Историческия музей в Кърджали (без включена входна такса);
 • Посещение на Тракийското светилище „Орлови скали”;
 • Посещение на Дяволския мост;
 • Посещение на Ардино;
 • Посещение на Неделино;
 • Посещение на Хасково;
 • Посещение на  Узунджово;
 • Застраховки за лица до 69.99 г.;

 

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Бусове до Орлови скали и Дяволския мост- 25 лева;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062110000837 от 25.06.2021г.