Екскурзии в страната

Под крилото на Балкана - Карлово, Калофер,Сопот,Копривщица
Маршрут: Варна - Казанлък - Сопот - Копривщица - Калофер - Карлово - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
24.07.2020 г.,    20.09.2020 г.,    31.10.2020 г.
Цена от: 125 лв.


Програма

Това е нова екскурзия в нашата богата палитра от разнообразни пътувания из България . Провокирана е от интереса към красивата Копривщица, към местата опалени от огъня на Априлското възстания, към  онези малки градчета скътани в подножието на Балкана, родили и отгледали такива Великани на българския дух като Левски и Ботев, Вазов и Каравелов.

1 ден Тръгваме както винаги от Варна с нашия екскурзовод

водач.Минаваме Балкана , спираме на неизменната „петолъчка” и след малко сме в Казанлък  - „Розовата” столица на България, града станал известен напоследък с наскоро откритата  тракийска гробница „Голяма Косматка” чийно уникални златни находки обезателно ще видим в историческия музей. Изумителни произведения на тракийското изкуство  - златните пиали, лекита изработен от цял къс злато поразяват със своето изящество, със съвременното си звучене. Златният дъбов венец сякаш и сега звънка от лекия полъх на вятъра, а изумрудените очи на тракийския вожд – строг и сякаш малко сърдит,  излъчват увереност и величие.  Какво още – може би къщата на Чудомир? Или пазара – света на неговите „чичовци”? Музея на розата? Или света на „Томи шоу козметик”- ъвременният производител на козметични продукти с розово масло.

 Продължаваме за Сопот – Вазовата къща ни чака все така мълчалива  и достолепна като самия Патриарх на българската литература. Пием от чучура на Чорбаджимарковата чешма вдвора, разгреждаме скромната експозиция и отиваме в Копривщица. Настанянане. Нощувка

2 ден Закуска.. Този ден е посветен на  Копривщица. Тук ни чака Дебеляновата къща, паметника на майка му, все така очакваща своето дете, къщата на Тодор Каблешков,мостчето на първата пушка. Добре е да надникнем в механата на „Дядо Любен”, да похапнем сладко и да послушаме  хубава народна музика.

3  ден Закуска Тръгваме обратно към дома. Сега ще спрем в Калофер – Ботевия град – „алтън Калофер” ще видим  роднатакъща на Поета , Девическия манастир от 1700г и пътуваме за Карлово. Тук ще разгледаме къщата – музей Васил Левски . Разходка по центъра  и отпътуване за дома. Пристигане около 18,30 часа.