Екскурзии в страната

Трявна - Етъра - Соколски манастир
Маршрут: Варна - Трявна - Етъра - Соколски манастир - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
Цена от: 80 лв.


Програма

1 ден Тръгваме от Антим І. Кратка спирка за сутрешното кафе, да видим Килифаревския манастир  и по обяд сме в Трявна. Настаняваме се Почивка. По хладина към 16ч – разходка по старата част на града до Даскаловата къща с резбованите тавани.    Кой е по-красив – всеки решава сам. Не пропускайте училището на Славейков,църквата  - градена нощем и опушвана  със слама за да изглежда стар градежът и и разбира се магазинчето със старовремски сладости – шарени петлета , бяло сладко, „габровски шоколад”!  След това – да отдадем дан на съвремието – най хубавото бельо, най- сънливите пижами са тук – пък и без армаган може ли? Правете каквото правите, хапнете каквото искате, но непременно елате около 22 часа на мегдана. Старият часовник, заради който тревненки не трябвало да носят царствените си  „сокаи” ще ви изпее най-нежната любовна песен писана от тревненското момче стигнало до висините на световната поезия –Пенчо Славейков. „За сърцата що се любят – и смъртта не е раздяла” Какъв по-хубав завършек на деня от това!

2ден Закуска. Трябва да пробвате непременно вкусните тревненски мекици. Ама опашката е доста дълга – дано да успеете преди тръгване! Ако не – отиваме на Етъра –там симидите  и гевречетата са топли и поръсени с мерудия.....Кафето пък е на пясък.

Соколския манастир ! Построен от един бурен дух  - лете – харамия и закрилник, зиме – смирен монах, той прилича по-вече на крепост отколкото на манастир.   Влизаме в красивия двор и ни грабва песента на седемте чучура на непресъхващата чешма на Колю Фичето- като вечен спомен за седемте сокола обесени тук. Отпътуване за дома .