Екскурзии в страната

Самоков - Паничище - Рилски езера - Сапарева баня
Маршрут: Варна - Паничище -Варна - Самоков - Паничище - Рилски езера - Сапарева баня - Варна
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
12.07.2024 г.,    30.08.2024 г.,    27.09.2024 г.
Цена от: 205 лв.


Програма

 


Цена : 205 лв 

 

 

 Програма:

1 ДЕН  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по маршрута. Пристигане в Самоков – градът известен като най-големия производител на картофи. В миналото Самоков е бил тясно обвързан с търговията на железария. Бил е римско селище. От началото на 14 век, до наши дни, местното население се занимава с обработване на руди. Сред забележителностите на Самоков е и Голямата чешма, която датира от 1662 год. Църквата”Св.Никола” е издигната през 1859-1860г., когато християните в Турция получили известна религиозна свобода. Интерес представлява и храма “Рождество Богородично”която е най-старата църква в град Самоков.

Отпътуваме за Паничище – едно от най-красивите места на Рила. Паничище носи името на езеро, което има формата на паница. Интересно е, че то не намалява никога нивото си. Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуваме за хижа Пионерска откъдето ще се качим на лифт за Седемте Рилски езера и хижа „Рилски езера”. Маршрута за обиколка на езерата е около 3 часа. Името на всяко от седемте рилски езера отразява някоя особеност на съответното езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите. Следващо по височина на разположение е Окото (наричано още Сърцето), което е с приблизително овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака – то е най-голямото по площ от седемте. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко е Рибното езеро- на североизточния му бряг се намира хижата “Седемте езера”. Най-ниско разположено е Долното езеро, от което води началото си река Джерман. Легендата за седемте рилски езера разказва, че преди хиляди години, когато на земята още нямало хора, в планината Рила живеели двама великани – мъж и жена. Те се обичали безумно и боготворели красотата и уюта на своя дом.

Домът им бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.За нещастие, един ден зли сили минали покрай техния дом. Като зърнали това красиво място, завидели на семейното щастие на великаните, ядосали се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения разтърсили земята.

Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай.

В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от своята победа, злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Връщане пак с лифта. Свободно време .Нощувка.

3 ДЕН  Закуска. Отпътуване за Сапарева баня – градът с единствения гейзер у нас и в Европа със 103 градуса на водата. В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея – „герм-“ означава „горещ“ . Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците.

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града – вечерта.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • 2 нощувки със закуски в Паничище;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Посещение на Самоков;
  • Посещение на Седемте Рилски езера (без включена цена за лифта);
  • Посещение на Сапарева баня;
  • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

 

Офертата не включва:

  • Цена на лифт - 25 лв за възрастни /15 лв за пенсионера/
  • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
  • Разходи от личен характер;

 

 

**** ВАЖНО : Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете.

 

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

 

Туроператор“ Темпо – 99ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка  ‘Отговорност на Туроператора’ със  ЗК  ”ЛЕВ ИНС „ АД  , Сертификатът към застрахователната полица е с номер 24018196/13062110000837 от 25.06.2021г.