Екскурзии в страната

Никополис ад Иструм - Нове - Свищов
Маршрут: Варна - Никополис - Нове - Свищов - Варна
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Транспорт: Автобус
Дати на отпътуване:
30.10.2021 г.
Цена от: 90 лв.


Програма

Страната ни е в топ 3 на държавите с най- много археологически паметници от римско време. Но колко от тях познаваме? Днес Ви предлагаме пътуване до две такива дестинации – тръгвайте с нас!
1 ден Тръгваме от „Антим1” Целта ни е Никополис ад Иструм  -  античен римски град, разположен на 18 км северно от 
Велико Търново по пътя за Русе и 3 км югоизточно от Никюп. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен. Античният град се намира на левия бряг на река Росица. Никополис ад Иструм се проучва от археолозите още от 1900 г. Основан е през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките. В разказът на екскурзовода града възкръсва от руините със своите прави и шиоки улици, магазини и обществени сгради.. Пътуваме за Нове Що е Нове -

Римски легионен лагер -най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г.н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.

Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток. Днес с европейски пари лагерът е възстановен и ние можем да го видим такъм какъвто е бил преди хиляда години. Нощувката е в хотел край  Свищов.

2 ден Закуска Свищов – града на Дунава, родното място на великия Алека Константинов. Ще посетим родната къща на Алеко, шедьовър на Кольо Фичето – църквата „Св Тоица”,  реката.. Връщането е около 18,30ч Заповядайте пак!